Geen categorie

Nationale Opera herneemt Hondenhartje

De Nationale Opera herneemt op 10 en 12 mei de familievoorstelling Hondenhartje, losjes gebaseerd op Alexander Raskatovs opera A Dog’s Heart. De opera gaat over de stormachtige gebeurtenissen aan boord van een Hollands koopvaardijschip.

Scène uit Hondenhartje, 2017. (© Michel Schnater)

Hondenhartje was in mei 2017 voor het eerst bij De Nationale Opera (DNO) in Amsterdam te zien, parallel aan de herneming van Raskatovs A Dog’s Heart. Place de l’Opera schreef destijds een uitgebreide voorbeschouwing, met interviews met regisseur Marcel Sijm en bariton Alexander de Jong.

De Jong is ook bij de reprise van de partij, naast zangers als Anthony Heidweiller, Jeroen de Vaal, Jan Willem Baljet en Marc Pantus. Zij vertellen opnieuw het verhaal van de Captain en zijn bemanningsleden, die met een schip vol diepvriesproducten over zee varen. Als de scheepshond Sjarik gewond raakt, wordt een deel van de hersenen van de Captain in zijn kop geplaatst, zodat hij gered wordt. Er ontstaat echter een knallende ruzie tussen de Captain en Sjarik, die zich steeds meer begint te gedragen als een mens.

Hondenhartje is gebaseerd op Boelgakovs novelle Hondenhart, tevens de bron van de opera A Dog’s Heart, en op Wijdlopige, brede en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van het schip de Visstick en haar gezagvoerder Kapitein Iglo. Marcel Sijm dacht het concept uit, Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes schreven het libretto en de ervaren jeugdoperacomponisten Oene van Geel en Florian Magnus Maier componeerden de muziek.

Hondenhartje is op 10 en 12 mei om 19.00 uur te zien in Nationale Opera & Ballet. Voor kinderen heeft DNO speciaal lesmateriaal rond de opera samengesteld. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder een trailer van de voorstelling:

Vorig artikel

Gijsbertsen zingt Winterreise te Linschoten

Volgend artikel

Westbroek geeft concert met KCO-musici

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.