FeaturedGeen categorieReisverhalenWedstrijd

Aaike Nortier: De finale. Leuk maar eng!

De pas 19-jarige zangstudente, mezzosopraan Aaike Nortier werd uitgekozen door een vakjury om Nederland te vertegenwoordigen op het Europese zangcours, de Lions European Music Competition in Zagreb. Het is zeg maar het Eurovisie Songfestival voor klassieke zangers. Het concours vindt plaat tijdens het Europaforum in Zagreb (van 26 t/m 28 oktober 2022). Aaike is student aan de ArtEZ University of the Arts in Zwolle, bij sopraan Claudia Patacca*.

Aaike is de jongste van alle deelnemers op het concours en ze houdt voor Place de l’Opera een blog bij over haar grote avontuur.

Mezzospraan en blogger Aaike Nortier. Foto:© La Mascotte

Aflevering 4: DAG 4 ochtend

Oh, wat heb ik vreselijk geslapen! Nee hoor, het viel mee, maar ik kon slecht in slaap komen door de spanning. Ik mag mezelf vandaag weer presenteren en laten zien wat ik kan en dat is leuk, maar ook zó eng! Ik sta straks met vijf mensen op het podium die allemaal zo vreselijk goed zijn. Sommigen van hen hebben hun studies al afgerond en werken al in het theater, en dan sta ik daar gewoon tussen met m’n 2,5 jaar Bachelor. Bizar. Maar goed, ik heb er wel zin in. Ik heb zometeen een repetitie met mijn correpetitor, Viktor, op het conservatorium. Mijn stem zit goed en ik ben enthousiast!

middag

Jurk… Check. Zit m’n haar goed… Check. Sieraden… Check. Het komt nu toch allemaal wel erg dichtbij hoor… Ik zit in mijn kleedkamer een banaan te eten en ik voel de zenuwen langzaam stijgen. Het feest begint over een kwartiertje en het voelt zo onwerkelijk om hier te zitten. Mijn twee collega zangers zijn al beneden in de Stimmzimmer en ik ben nog even boven, zodat ik even tijd voor mezelf heb. Dat vind ik altijd belangrijk, omdat ik dan even helemaal tot mezelf kan komen. Dan voel ik me weer één met mijn lichaam en kan ik er weer tegenaan. Ik bedenk me dan: ´De repetitie vanmiddag ging heel erg goed, je hebt mooi gezongen en je stem zit er lekker bij, geen zorgen!´

Nu ik dit gehad heb, ga ik naar beneden voor dé finale… Tot over anderhalf uur!

eind v/d middag

Wat een kluif was dat zeg. Voor mijn gevoel ging het niet zo goed als ik gewild had. Mijn zenuwen waren wat gezakt, maar vlak voordat ik het podium op ging overvielen ze me opeens compleet. Dat zorgde ervoor dat ik mijn hart in mijn keel voelde kloppen en ik heel hoog in m’n adem zat.

Claudia* zat echter in de zaal en die zei er niets van gemerkt te hebben, dus dat scheelt al, maar voor je gevoel is het toch jammer. Ik heb het wel echt heel erg naar mijn zin gehad! Het publiek was heel geëngageerd en reageerde echt op wat ik deed, dus dat was echt leuk.

Ik kwam even onverwacht aan het woord.

De prijzen zijn zojuist ook bekend gemaakt:

3e prijs: Matteo Mancini, de bariton uit Italië

2e prijs: Heldur Harry Polda, de tenor uit Estland

1e en publieksprijs: Darija Augustan, de sopraan uit Kroatië

Sopraan Héloïse Poulet uit Frankrijk, bariton Davor Nekjak uit Noord-Macedonië en ik hebben alledrie een special award of the jury gewonnen.

All finalisten van het concours in Zagreb.

Ik ben zo, zó opgelucht dat ik het gehad heb. Hoewel ik ook echt heb genoten van de afgelopen paar dagen, merk je toch dat het zo veel energie van je vreet. Je bent constant bezig met jezelf, je lichaam, je stem, dat je soms ook vergeet om er even van te genieten, maar ik geloof dat ik dat toch zeker genoeg heb gedaan!

Met ´mijn´pianist, Viktor Čižić.

Morgen is het gala voor alle deelnemers en alle Lions. Daar mag de eerste prijswinnaar, Darija, de wereldpremière van een stuk zingen dat geschreven is door Ivan Josip Skender, een Kroatische componist.

De andere prijswinnaars mogen ook een stuk naar keuze zingen en Matteo heeft mij gevraagd of ik alsjeblieft een duet wil zingen op het gala. Dat voelt als een eer! We gaan het duet “Il Core vi dono” uit Così fan Tutte van Mozart zingen, één van mijn allerlievelings duetten uit mijn allerlievelings opera.

avond

Ik heb net heerlijk gegeten met Claudia. We zijn de stad ingegaan en nu zit ik weer op mijn kamer, nog even na te genieten. Morgen is weer een nieuwe dag vol muziek en fijne indrukken, dus voor nu zeg ik: slaap lekker!

Groetjes,

 

Hier is aflevering 1 

Hier is aflevering 2

Hier is aflevering 3

Vorig artikel

Twee gelukkige, zingende mensen.

Volgend artikel

Aaike Nortier: Gala, duet en feest!.

De auteur

Redactie

Redactie