CD-recensiesHeadline

Maak kennis met Hans Kox’ Dorian Gray

De Nederlandse componist Hans Kox (1930) werd lange tijd maar door weinigen bewonderd. Gelukkig is nu een opname uit 1982 van zijn opera Dorian Gray uitgebracht. Iedereen aan te raden.

Ik ben altijd een enorme bewonderaar van Hans Kox geweest. Mijn eerste kennismaking met zijn muziek was eind jaren tachtig toen ik zijn L’Allegria heb gehoord, onvoorstelbaar mooi gezongen door Lucia Meeuwsen.

Het waren niet de eerste de besten die zijn muziek vertolkten: Szymon Goldberg, Victor Liebermann, Anner Bijlsma, John-Edward Kelly, Pauline Oostenrijk, Vesko Eschkenazy en het Radio Philharmonisch…

Toch leek het er toen op dat ik één van de weinigen was die zijn muziek zo bewonderde. Veel van mijn collega’s vonden dat er iets aan mijn ‘goede smaak’ mankeerde. Ik hield immers ook van de andere ‘eclectische’ componisten die toen ook ‘persona non grata’ waren: Korngold en Szymanowski.

Van Dorian Gray heb ik alleen maar gehoord: de première in 1974 was een fiasco, evenals de heropvoering een paar jaar later. De recensies waren genadeloos en er werd zelfs van een ‘culturele moord’ op de componist gesproken.

De reden? Serialisme was nog steeds zeer ‘hot’ en wij zaten midden in de culturele revolutie, met de naweeën van Flowerpower en de Notenkrakers. Alles moest anders, want Roodkapje was dood. Maar de ‘vernieuwers’ hielden geen rekening met een mens die muziek anders dan een optelsom van wiskundige formules kan – en wil – ervaren.

Dorian Gray is een pracht van een opera. Het libretto, van de hand van de componist zelf, is gebaseerd op een grimmig verhaal van Oscar Wilde. De muziek (geen ‘knor piep boem’) is herkenbaar: denk aan Britten met een vleugje Prokofjev en heel erg veel Hans Kox.

Over de uitvoering – live opgenomen in de Amsterdamse Stasschouwburg op 6 december 1982 – kan ik kort zijn: TOP! Lees alleen maar de namen van de zangers en als u dan nog niet gaat watertanden….

Ga het kopen en laat Kox en zijn muziek je huizen binnen, daar zult u geen spijt van krijgen!

Koop deze cd in onze webshop.

Vorig artikel

Calleja maakt adembenemend debuut

Volgend artikel

Minder is meer in nieuwe Rigoletto Zürich

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

4Reacties

 1. 4 februari 2013 at 19:24

  Helemaal mee eens, prachtige opera, met een ontzettend goede verhouding tussen spanning en ontspanning, drama en bespiegeling. Geweldig uitgevoerd ook!

 2. buisman
  4 februari 2013 at 19:41

  Weer een van de stukken van Basia Jaworski die maakt dat je ontzettend nieuwsgierig wordt naar de muziek die ze recenseert. Ik had nog nooit van deze opera gehoord maar als mevrouw Jaworski er van watertandt, moet het wel heel prachtige muziek zijn. Op haar oordeel kun je bouwen. Op naar de winkel!

 3. c.horsmeier
  5 februari 2013 at 09:38

  ja ben reuze blij dat deze opera nu te verkrijgen is.
  heb destijds beide uitvoeringen gezien en enorm genoten.
  Het werk heeft veel indruk op mij gemaakt , blijkt ook wel want na al die jaren staat het me nog steeds bij.
  Ja fijn eens opname van Jan Blinkhof die toch wel erg onder gewaardeerd is hier in nederland.
  Nu nog zijn Peter Grimes en ik ben de gelukigste man op aard.
  Kom op met die opname van Peter Grimes nu helemaal In het Britten Jaar.
  Wacht met spanning

 4. H.Fonk
  4 april 2014 at 00:29

  Ik heb de première gezien van de opera dorian gray.
  Het was een prachtige voorstelling