BinnenkortNieuws

In de zalen: Hollander, Jaroussky en O.

In de nieuwe rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor onder meer O. in Rotterdam, de Hollander in Amersfoort en het Festival Oude Muziek in Utrecht.

Festival O. (23 t/m 29 augustus 2021)

Vandaag gaat het festival O. (voorheen Operadagen Rotterdam) van start. Tot en met 29 augustus zijn meer dan 65 voorstellingen op 25 locaties in Rotterdam te zien. De openingsvoorstelling heet Ring of Resilience, een ’theatrale cinema-ervaring waarin (live) zang, film, fasion en performance samenkomen’, aldus de aankondiging. Arlon Luijten is de maker.

Op de openingsdag is ook bariton Michael Wilmering te horen. Hij beleeft een eerste date met het duo HI HAWAII, onderdeel van de serie First Dates. In onze podcast Opera Magazine vertelde Wilmering er onlangs meer over.

Directeur Guy Coolen: ‘We nodigen iedereen uit voor een ontdekkingsreis langs ontroerende en verrassende stemmen die overal in de stad opduiken. In de theaters, op straat of ongewone locaties, eindelijk weer ‘live’ en hopelijk met zo veel mogelijk mensen.’

Info

o-festival.nl

Meer lezen

De hoogtepunten uit de programmering.

Kijken en luisteren

Vliegende Hollander (t/m 12 september 2021)

In de Veerensmederij in Amersfoort vervolgt Holland Opera zijn speelreeks van Vliegende Hollander, een voorstelling die in de zomer van 2020 in korte tijd gecreëerd werd en deze zomer hernomen wordt. Het verhaal over de schipper die door een vloek van de duivel eeuwig moet blijven dwalen op zee wordt nieuw geïnterpreteerd door Niek Idelenburg (muziek) en Joke Hoolboom (libretto en regie).

Vliegende Hollander is deze week van 27 tot en met 29 augustus te zien, met op 28 augustus twee voorstellingen. In de weken daarna zijn nog acht voorstellingen gepland, de laatste op 12 september. Alle voorstellingen vinden plaats in het huistheater van Holland Opera, de Veerensmederij.

In de cast zingen Martijn Cornet, Elisabeth Hetherington, Arnout Lems, Marcel van Dieren en Erik Slik. Sopraan Emma Posman zingt de rol van God, haar Nederlandse theaterdebuut. We spraken Posman onlangs over haar ervaringen rondom Vliegende Hollander.

Info

www.hollandopera.nl

Meer lezen

Interview met Emma Posman.

Reportage over the making of Vliegende Hollander in de zomer van 2020.

Kijken en luisteren

Festival Oude Muziek (27 augustus t/m 5 september 2021)

Op vrijdag 27 augustus opent het Festival Oude Muziek een editie rond het thema ‘Muziek spreekt… Let’s talk!’. Het festival haalt een paar vocale sterren uit het buitenland naar Utrecht; iets wat de afgelopen anderhalf jaar door corona amper voorkwam. De beroemde countertenor Philippe Jaroussky zingt op 29 augustus in TivoliVredenburg ‘hoofse liederen waarin tekstuele expressie de boventoon voert’. Hij wordt begeleid door L’Arpeggiata.

Bariton Dietrich Henschel staat op 30 augustus in TivoliVredenburg. Hij brengt een programma waarin bij uitzondering afgeweken wordt van wat doorgaans als ‘oude muziek’ kwalificeert. Hij zingt liederen van Beethoven en Schubert, begeleid door Piet Kuijken.

Het festival biedt ook muziektheater. Op 30 augustus is La Pellegrina, een voorloper van de barokopera, te horen, op 31 augustus klinken er miniatuuropera’s van Charpentier en op 2 september brengt Vox Luminis de proto-opera Rappresentatione di Anima e di Corpo van Emilio de’ Cavalieri.

Het Festival Oude Muziek duurt tot en met 5 september 2021.

Info

oudemuziek.nl

Meer lezen

De vocale hoogtepunten van het Festival Oude Muziek 2021 op een rij.

Kijken en luisteren

Een overzicht van operavoorstellingen, liedrecitals en vocale concerten in Nederland vindt u in onze opera-agenda. Dé plek om uw operabezoeken te plannen.

Vorig artikel

Sophie de Lint maakt zich op voor een nieuw begin

Volgend artikel

Cello-opera over Du Pré op tournee

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.