HeadlineNieuws

Meinard Kraak overleden

Helaas bereikte ons vandaag het trieste bericht dat gister, 30 april,  de Nederlandse bariton Meinard Kraak op 86-jarige leeftijd is overleden. Hij was bekend als vertolker van klassieke liederen, met als specialiteit het Franse repertoire.

Ook zong hij in diverse opera’s zoals in Pelléas et Mélisande (Debussy), Così fan tutte (Mozart), Albert Herring (Britten) en een aantal wereldpremières, zoals Der Kaiser von Atlantis (Viktor Ullmann), Satyricon van Bruno Maderna en de opera Spinoza van Ton de Kruyf. Ook in oratoriumuitvoeringen was Kraak veelvuldig te horen. Met het KCO zong hij met de dirigenten Claudio Abbado, Bernard Haitink, Jean Fournet en Erich Leinsdorf. Liedrecitals gaf hij over heel Europa samen met pianisten als Irwin Gage en Rudolf Jansen.

Hij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en in Parijs bij Pierre Bernac.
Als docent solozang was Meinard Kraak verbonden aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Vaak was hij jurylid bij concoursen in Graz, München en ’s-Hertogenbosch.

Tot de zangers die hij begeleidde en coachte behoren gerenommeerde zangers o.a. Elena Vink, Lenneke Ruiten, Barbara Hannigan, Annett Andriesen, Vincent Kusters, Barbara Kozelj, Carolyn Watkinson, Bernard Loonen, Frans Huijts, Marc Pantus, Maaike Poorthuis, Wiebe Pier Cnossen, Rachel Ann Morgan, Margaret Roest, Wilke te Brummelstoete en Igor Bogaert.
Meinard Kraak was een zangcoach die veel heeft betekend als leermeester: kundig, toegewijd, kennis van literatuur, oog voor de individuele mogelijkheden van zangers en ook relativerend.
Meinard Kraak werd 86 jaar.

Later meer.

Vorig artikel

De Munt viert Mozarts Requiem als levensdans in bonte aankleding

Volgend artikel

Kullervo, een majestueuze uitvoering door James Gaffigan

De auteur

Redactie

Redactie