FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Breaking news: Kaija Saariaho overleden

De Finse componist Kaija Saariaho is overleden. De schepper van enkele van de meest indrukwekkende hedendaagse opera’s overleed vandaag,  2 juni, in Parijs, in haar tweede thuisland Frankrijk.

Kaija Saariaho. (© Ruth Walz)

Saariaho werd op 14 oktober 1952 in Helsinki geboren. Ze studeerde in Helsinki, Darmstadt en vond haar muzikale thuis in het gerenommeerde IRCAM, waar ze haar eigen stijl ontwikkelde. Computergestuurde muziek in combinatie met live (elektronische) muziek waren haar belangrijkste stijlkenmerken.

Na haar eerste orkestwerk Verblendungen (1984) volgden o.m. Du Cristal (1989) en … à la Fumée (1990). In 2000 ging haar eerste opera L’amour de loin in première tijdens de Salzburger Festspiele in regie van Peter Sellars. De opera werd ook in Metropolitan Opera uitgevoerd. Voor mij was het een van de meest bijzondere, haast meditatieve opera- ervaringen in mijn recente beleving van nieuwe werken.

Hierna volgden de opera’s Adriana Mater en Émilie. Naast opera’s componeerde Kaija Saariaho vocale muziek en orkestwerken, en een rijke verscheidenheid aan kamer- en ensemblemuziek. Kaija Saariaho ontving de Grawemeyer Award voor L’amour de loin, de Wihuri Sibelius Prijs, de Nemmers Prize, de Sonningprijs en de Polar Music Prize. In 2015 was ze jurylid tijdens de Toru Takemitsu Composition Award, mentor tijdens het Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative en professor in residence aan de muziekafdeling van U.C. Berkeley. In 2016 waren twee muziekstukken van haar te beluisteren in Only the sound remains met regisseur Peter Sellars.

Innocence, haar meest recente werk, ging tijdens de pandemie in Aix-en Provence in premiere. Daarna volgenden uitvoeringen in Helsinki, Londen en het komend seizoen is het indrukwekkende werk in Amsterdam te zien.

De familie heeft een overlijdensbericht gestuurd. Voor nu plaatsen we het in het Engels.

 

Vorig artikel

Lenneke Ruiten in wervelende Figaro

Volgend artikel

Muzikaal fenomenale Trovatore in Londen

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen