Recensies

Uit corona geboren: cd vol Franse klankpracht

Met Regards sur l’infini hebben sopraan Katharine Dain en pianist Sam Armstrong een origineel en kunstig uitgevoerd liedprogramma neergezet. De cd zit vol Franse klankpracht en niet te missen pareltjes uit de liedkunst.

Hoe hard de culturele sector ook getroffen is, op veel plekken ontstaan mooie initiatieven om de coronastilte te doorbreken. De Amerikaanse sopraan Katharine Dain, woonachtig in Rotterdam, en de Britse pianist Sam Armstrong grepen het wegvallen van een recital aan om een nieuwe cd op te nemen. ‘Dankzij’ corona hadden ze alle tijd voor de repertoirekeuze, het repetitieproces en de opname. Dat blijkt uit het resultaat.

De geheel Franstalige cd opent en eindigt met Kaija Saariaho (1952), een Finse componiste die grenzeloos fascinerende muziek schept. De sensuele poëzie in ‘Parfum de l’instant’ verklankt ze raak door haast mystieke zang en opgewonden, grillige pianonoten. ‘Il pleut’ is briljant in zijn eenvoud. Dains sopraan blinkt in beide liederen als Venus aan het firmament; helder en ongrijpbaar. Armstrongs begeleiding is spot-on.

Het hart van de cd wordt gevormd door de muziek van het echtpaar Olivier Messiaen en Claire Delbos. Van Messiaen klinkt de cyclus Poèms pour Mi, gecomponeerd voor zijn vrouw, en van Delbos klinken delen uit L’âme en bourgeon, op gedichten van haar schoonmoeder.

Messiaens muziek is niet eenvoudig, maar wat een expressie leggen Dain en Armstrong in de van liefde en geloofshoop doordrenkte teksten! Delbos is volstrekt anders. ‘Ai-je pu t’appeler de l’ombre’ is een hoogtepunt van verstilling, en toch emotioneel zeer beladen. Eén van de vele pareltjes die op deze cd te ontdekken zijn.

Vorig artikel

Channa Malkin start crowdfunding nieuwe cd

Volgend artikel

Michael Wilmering zingt Beethoven

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.