Nieuws

Reisopera presenteert 5 opera’s in 2011/2012

Het komende seizoen zal de Nationale Reisopera vijf opera’s opvoeren: Siegfried, Platée, La traviata, Le nozze di Figaro en Lucia di Lammermoor. Drie producties zijn nieuw, twee zijn hernemingen.

Intendant Guus Mostart kiest voor bekend repertoire (foto: Marco Borggreve).

De Reisopera presenteerde zaterdag bij de première van haar enscenering van de Johannes Passion het programma voor seizoen 2011/2012. Dat seizoen begint met het derde deel van de Ring-cyclus die het gezelschap sinds 2009 aan het produceren is: Siegfried.

Antony McDonald vervolgt zijn enscenering, Ed Spanjaard staat weer op de bok. Dit keer voor het Orkest van het Oosten, dat ook Das Rheingold in 2009 uitvoerde. Harry Peeters keert terug als Der Wanderer en Judit Németh zingt opnieuw Brünnhilde. De Estlandse tenor Mati Turi zingt de titelrol.

In november en december herneemt de Reisopera een productie van Rameau’s Platée, die in 2002 samen met het Rotterdamse Opera O.T. geproduceerd werd voor de opening van het Holland Festival. De opera wordt begeleid door het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend. In de cast zijn zangers te horen als Claron McFadden, Eugénie Warnier en Harry Nicoll in de titelrol.

De productie van Verdi’s klassieker La traviata in januari/februari 2012 is eveneens een reprise. De regie is van Monique Wagemakers, op de bok staat Robbert van Steijn. Peter Auty zingt net als in de eerste speelreeks Alfredo. De Bulgaarse sopraan Petya Ivanova zingt Violetta en Roland Wood vertolkt vader Germont.

De Nederlandse acteur en regisseur Gijs de Lange ensceneert in maart en april Mozarts Le nozze di Figaro. Hij maakte eerder bij de Reisopera een productie van The Mikado. Jan Willem de Vriend maakt zijn tweede opwachting van het seizoen als dirigent. In de cast zijn veel Nederlanders te vinden. Daaronder Johanni van Oostrum als de gravin en Johannette Zomer als Susanna. John Molloy zingt Figaro.

Het seizoen wordt afgesloten met Lucia di Lammermoor in een nieuwe productie van Wim Trompert. De Nederlandse regisseur was dit seizoen bij de Reisopera te zien met Don Pasquale, een andere opera van Donizetti. Lucia di Lammermoor staat voor het eerst op het programma van de Reisopera.

De hoofdrollen worden opvallend genoeg gezongen door hetzelfde trio dat de belangrijkste personages uit La traviata vertolkt: Peter Auty als Edgardo, Petya Ivanova als Lucia en Roland Wood als Enrico. Antonino Fogliani staat voor Het Gelders Orkest.

Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

Combattimento’s Orlando streelt het oor

Volgend artikel

Bioscopen zenden Rossini-komedie uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

4Reacties

 1. Laura
  5 april 2011 at 12:28

  Toch jammer dat de reisopera en DNO blijkbaar volledig langs elkaar heen werken. Tweemaal Platée in één jaar is namelijk wellicht wat veel! Van Lucia di Lammermoor word ik wél blij, maar hoop dat de regisseur beter vaart met tragedie dan met komedie – Don Pasquale kon mij namelijk niet echt bekoren.

 2. Spen1992
  5 april 2011 at 13:45

  Ik vond Don Pasqual echt niet leuk. Had iemand meegenomen en die viel helaas in slaap dus die hoeft ook nooit meer een opera te zien hahaha.

 3. Laura
  5 april 2011 at 15:26

  Inderdaad, het was té slapstick en alles wat grappig moest zijn, of zelfs grappig met een rauw randje, sloeg de plank helemaal mis. Degene met wie ik was en ik hebben ons wel vermaakt, maar dat was voornamelijk vanwege de boventiteling – in het libretto zitten namelijk echt uitroepen en karakteriseringen die ontzettend hilarisch zijn.

  ik heb de zangeres die Lucia en Violetta zal zingen komend seizoen even gegoogled, en het materiaal op youtube is wel écht veelbelovend!

 4. Spen1992
  5 april 2011 at 16:38

  Heb haar ook even gegoogled en wat is ze goed zeg! Goeie hoge noten, perfect voor Lucia dus.