Binnenkort

Bioscopen zenden Rossini-komedie uit

Diverse Nederlandse bioscopen zenden zaterdag 9 april de komedie Le Comte Ory van Rossini uit, in een productie van de Metropolitan Opera. Het New Yorkse operahuis voerde de opera onlangs voor het eerst op. De cast bestaat uit grote sterren als Juan Diego Flórez en Diana Damrau.

Le Comte Ory is de één na laatste opera die Rossini schreef en zijn laatste komedie. Het werd voor het eerst opgevoerd in 1828 in Parijs en wordt gezien als een waar meesterwerk.

Toch voerde de Metropolitan Opera het werk tot donderdag 24 maart nooit eerder op. De late huispremière was echter wel een glansrijke, met een cast van wereldniveau. Diana Damrau zong Adèle, Joyce DiDonato vertolkte Isolier en Juan Diego Flórez schitterde in de titelrol. En ook de rest van de cast werd bezet door allerminst kleine namen, waaronder Stéphane Degout en Michele Pertusi. Op de bok stond Maurizio Benini.

De productie van Bartlett Sher oogstte positieve reacties in de pers en wordt zaterdag 9 april live uitgezonden in bioscopen over de hele wereld, als onderdeel van de ‘Live in HD’-serie van de Met. Ook diverse Nederlandse bioscopen zenden de opera uit, waaronder vestigingen van Pathé, Cinema de Kroon in Zwolle, Cinemec in Ede en Foroxity in Limburg.

,,Wat Mozart deed met Don Giovanni, deed Rossini met Le Comte Ory”, licht Pathé toe. ,,Een womanizer avant la lettre heeft in het Frankrijk van rond 1200, met alle weerbare mannen onderweg van en naar de kruistochten, vrij spel met alle beschikbare vrouwen. In tegensteling tot Don Giovanni loopt het met Ory wel goed af in deze smaakvolle komedie.”

De uitzending begint om 19.00 uur. Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Reisopera presenteert 5 opera’s in 2011/2012

Volgend artikel

Platée bedelft je onder zwart absurdisme

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.