Home » Binnenkort

Opera op radio en tv: week 18

29 april 2011 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 18 (1 tot en met 7 mei) onder meer een Zauberflöte met decors van Karel Appel, Anna Netrebko als Anna Bolena uit Wenen en een duo-optreden van Bryn Terfel en Cecilia Bartoli.

Zondag 1 mei

Portret Jan Willem de Vriend
Een klein portret van dirigent Jan Willem de Vriend. Onlangs nog succesvol met Orlando van Händel en enkele jaren geleden dirigeerde hij zijn Combattimento Consort in een fraaie Don Giovanni, die onder meer werd opgevoerd bij de heropening van de Grote Zaal van de Doelen.
Nederland 2 – NPS: 13.00 u.

Monteverdi
Een Monteverdi-programma, opgenomen in de basiliek van St. Denis, bij Parijs. Het Concert d’ Astrée staat onder leiding van Emanuelle Haïm. Solisten zijn Patrizia Ciofi, Rolando Villazón en Topi Lehtipuu.
Arte: 19.15 u.

Maandag 2 mei

Nicolas Courjal (foto: Simon Annand).

Les Troyens (H. Berlioz)
De ‘grand opéra’ van Hector Berlioz was een groot succes bij De Nederlandse Opera vorig seizoen. De versie die Mezzo uitzendt, stamt uit 2003 en werd opgenomen in het Théâtre du Châtelet in Parijs, waar de opera gecomponeerd werd. Regisseur is Peter Maniura en orkest en koor staan onder leiding van Sir John Eliot Gardiner. Als solisten zijn onder andere Susan Graham, Anna Caterina Antonacci en Nicolas Courjal te zien.
Mezzo: 8.30 u.

Dinsdag 3 mei

La Fille du Régiment (G. Donizetti)
In 2008 stond bij Opera Zuid La Fille du Régiment op het programma. De opname dateert van 14 november 2008 en werd gemaakt in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, de thuishaven van Opera Zuid. U ziet onder andere Annemarie Kremer, Elsje de Wijn en Klara Uleman.
BravaNL: 18.00 u.

Il viaggio a Reims (G. Rossini)
Valery Gergiev stond in 2005 (toen hij nog chef was in Rotterdam) met de zangacademie van het Mariinsky Theater en het Mariinsky Orkest in Théâtre du Châtelet in Parijs. De opera vertelt het verhaal van een groep aristocraten die de kroning van Karel X willen bijwonen. Het vertrek naar Reims geeft nogal problemen.
BravaNL: 00.00 u.

Woensdag 4 mei

Die Zauberflöte (W.A. Mozart)
Hoewel acteurs en zangers nogal eens de neiging hebben ervoor te gaan staan, is het decor van een voorstelling medebepalend voor sfeer en beeld. Kunstenaar Karel Appel maakte het decor voor Mozarts Die Zauberflöte. Het was al eens in Amsterdam te zien en werd ook tijdens de Salzburger Festspiele van 2006 gebruikt. Riccardo Muti staat voor de Wiener Philharmoniker. Solisten zijn onder andere René Pape, Paul Groves en Diana Damrau.
BravaNL: 12.00 u.

Christine Brewer (foto: Christian Steiner).

Radio 3 Live in concert
Een live-uitzending vanuit de Royal Festival Hall in Londen, waar het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Jurowski de ouverture van Die Meistersinger van Nürnberg van Wagner en de derde van Tsjaikovsky speelt en daarna sopraan Christine Brewer begeleidt in de ‘Vier Letzte Lieder’ van Richard Strauss.
BBC Radio 3: 19.30 u.

Donderdag 5 mei

Cecilia & Bryn in Glyndebourne
Twee grote sterren, Cecilia Bartoli en Bryn Terfel, zongen in 2008 op het Glyndebourne Festival, begeleid door het London Philharmonic Orchestra en maestro Myung-Whun Chung. U hoort onder meer muziek uit Mozarts Le nozze di Figaro en Don Giovanni, Rossini’s Il barbiere di Siviglia en Donizetti’s L’elisir d’amore.
BravaNL: 06.00 u.

Vesselina Kasarova (foto: Marco Borggreve).

Prinsengrachtfestival
Mezzosopraan Vesselina Kasarova live op het Prinsengrachtfestival 2004. Ze zingt onder meer een aria uit Carmen en uit Mozarts La Clemenza di Tito en Bulgaarse volksliedjes.
Mezzo: 14.30 u.

Anna Bolena (G. Donizetti)
De BBC zendt in twee delen deze opera uit, met grote namen in de cast: Anna Netrebko en Ildebrando D’Arcangelo. De productie is van de Wiener Staatsoper. Evelino Pidò leidt. Op vrijdag volgt deel twee.
BBC Radio 3: 15.00 u.

Vrijdag 6 mei

La Traviata (G. Verdi)
Het drama van Violetta en Alfredo, opgenomen in het Teatro Real in Madrid met het eigen koor en orkest en in de cast onder andere Norah Amsellem, José Bros en Renato Bruson.|
BravaNL: 09.06 u.

Zaterdag 7 mei

Madame Butterfly (G. Puccini)
Patricia Racette en Marcello Giordani zingen in een regie van Patrick Summers en een enscenering van filmmaker Anthony Minghella (The English Patient). Opname uit de Metropolitan Opera uit New York.
Aansluitend is The Dark Side of the Moon – Portrait de Giacomo Puccini te zien. Een documentaire uit 2008 over Puccini’s obsessie voor vrouwen, van de Duitse filmmaker Andreas Morell.
Mezzo: 20.30 u.

door

1 reactie »

  • martin zei:

    Zonder betweterig te willen zijn… De productie van Les Troyens met Gardiner is van de hand van Yannis Kokkos, die ook de decors en kostuums ontwierp. Peter Maniura was verantwoordelijk voor de tv-registratie.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.