Nieuws

Opera publieksfavoriet bij Holland Festival

Tijdens het afgelopen Holland Festival hield de VPRO een enquête om te bepalen wat de ‘VPRO Publieksfavoriet’ was van deze jaargang van het festival. De resultaten van het onderzoek zijn bekend. Op de eerste twee plaatsten eindigden operaproducties.

Une flûte enchantée van regisseur Peter Brook, een productie van het Parijse Théâtre des Bouffes du Nord, scoorde hoog in de enquête. Het publiek kon met stemkaarten zijn voorkeur bepalen en met een cijfer de waardering aangeven.

De Parijse Zauberflöte, in een minimalistisch decor van bamboestokken en begeleid door alleen een piano, scoorde een 4.81 (uit 5 punten) en haalde daarmee de eerste plaats. De Mozart-opera moest de eerste plaats in de publiekswaardering wel delen met het veelbesproken optreden van de Libanese zangers Fairouz in Carré.

De meningen over Une flûte enchantée waren niettemin verdeeld. Sommige critici waren nogal negatief over de kwaliteit van de stemmen en van de regie. Op Place de l’Opera werd lovend geschreven over deze voorstelling in het Muziekgebouw aan het IJ.

De tweede plaats was voor De jade haarspeld, de voorstelling die het Chinese Northern Kunqu Opera Theatre in de Amsterdamse Stadsschouwburg bracht. Heel anders dan wat we vooral vocaal in het westen gewend zijn, maar kennelijk beviel het publiek de kennismaking met kunqu-opera zo goed dat het de voorstelling beloonde met een 4.78.

Het Holland Festival trok dit jaar 23 procent meer bezoekers dan vorig jaar. De volgende editie van het festival, dat onlangs NRC-medewerker Jochem Valkenburg als programmeur muziek en muziektheater aanstelde, wordt in juni 2012 gehouden.

Vorig artikel

Opera op radio en tv: week 29

Volgend artikel

Bonn maakt topopname Der Golem

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.