Binnenkort

Opera op radio en tv: week 29

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 29 (16– 22 juli) onder meer een live-uitzending van La Traviata met Natalie Dessay vanuit Aix-en-Provence en de grootste symfonie ooit geschreven op Radio4.

Zaterdag 16 juli

La Traviata (G. Verdi)

Het Festival d'Aix-en-Provence (foto: E. Carecchio).

Het festival van Aix-en-Provence maakt het ook voor liefhebbers die niet persoonlijk in het Théâtre de l’Archevêché aanwezig kunnen zijn mogelijk om enkele producties te volgen. Zo is La Traviata op deze zaterdagavond te zien op videoschermen in het openluchttheater van Aix, in Marseille en in heel Europa live op Arte. De rol van Violetta wordt gezongen door Natalie Dessay. Het wordt haar Europese roldebuut. Andere solisten zijn onder andere Ludovic Tézier, Charles Castronovo en Adelina Scarabelli. Het London Symphony Orchestra staat onder leiding van Louis Langrée.
Arte: 21.30 u.

Der Rosenkavalier (R. Strauss)
Vrijwel gelijktijdig met La Traviata zendt Mezzo een opname uit van Der Rosenkavalier. Er zit bijna 60 jaar tussen de premières van beide opera’s, La Traviata in 1853 en Der Rosenkavalier in 1911. De opera van Strauss werd opgenomen in Zürich en heeft ook een grote naam op het affiche: Nina Stemme zong de Marschallin. De rol van Octavian werd gezongen door Vesselina Kasarova en de baron door Alfred Muff. De productie werd geregisseerd door Sven-Eric Bechtolf, dirigent was Franz Welser-Möst. Overigens is de Traviata-uitzending eenmalig en wordt Der Rosenkavalier nog enkele malen herhaald op Mezzo in de komende weken. Zie daarvoor www.mezzo.tv.
Mezzo: 20.30 u.

Zondag 17 juli

The Gothic (H. Brian)
Het Proms-seizoen is weer begonnen en dat levert veel uren live radio en tv op vanuit Londen. Vanavond zendt Radio4 de Symphony No. 1 in D minor (ook wel bekend als ‘The Gothic’) uit van Havergal Brian. Hij schreef het werk tussen 1919 en 1927. Het haalde door zijn omvang zelfs het Guinness Book of Records als de grootste symfonie ooit geschreven. Niet minder dan negen koren en twee orkesten werken mee aan deze uitvoering in de Royal Albert Hall. Er zijn ook vocale solisten: Susan Gritton (sopraan), Christine Rice (mezzo-sopraan), Peter Auty (tenor) en Alastair Miles (bas). Martyn Brabbins gaat proberen die massa te dirigeren.
Radio4: 20.00 u.

Maandag 18 juli

Cavalleria Rusticana (P. Mascagni)
Het Festival Classique, dat in juni in Den Haag werd gehouden, sloot traditioneel af met ‘Opera onder de sterren’. Dit jaar was dat met Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni. Het concert, op een ponton in de Hofvijver, werd gegeven door het Residentie Orkest onder leiding van Xian Zhang, het Haags Toonkunstkoor, Sabine Paßow, Melanie Forgeron, Sünne Peters, Paul O’Neill en Mikael Babajanyan. Bob Schwarze was de verteller.
Cultura24: 19.00 u.

Dinsdag 19 juli

Die Zauberflöte (W. Mozart)
BravaNL zendt vanavond Die Zauberflöte uit, in het beroemde decor van Karel Appel. Deze versie werd opgenomen tijdens het Salzburg Festival van 2006, met dirigent Riccardo Muti voor de Wiener Philharmoniker. Solisten onder andere René Pape, Paul Groves, Franz Grundheber en Diana Damrau.
BravaNL: 18.00 u.

Woensdag 20 juli

Pimpinone (G. Telemann)
Een komische opera, eigenlijk een ‘intermezzo’ van Telemann. De uitvoering is door Jan Willem de Vriend als dirigent voor het Combattimento Consort Amsterdam en de solisten Julia Neumann, Marcel Boone en Claudia Patacca.
BravaNL: 12.00 u.

Donderdag 21 juli

La Clemenza di Tito (W. Mozart)
Opnieuw een live-uitzending vanuit Aix-en-Provence, ditmaal met La Clemenza van Mozart in een regie van David McVicar. John Mark Ainsley, onlangs nog met veel lof besproken in zijn rol van Vere in de Glyndebourne-versie van Billy Budd, zingt de rol van Tito. Carmen Giannattasio zingt Vitellia, mezzo Sarah Connolly is te zien in de rol van Sesto. Sterren op het podium van het aartsbischoppelijk paleis, maar ook in de bak: dirigent is Sir Colin Davis voor het London Symphony Orchestra en het Kamerkoor uit Estland. Te zien op Mezzo vanavond en ook – tip voor vakantiegangers – in een groot aantal Franse bioscopen.
Mezzo: 21.30 u.

Vrijdag 22 juli

De verloving in het klooster (S. Prokofjev)

Anna Netrebko (foto: Dario Acosta).

De sopraan Anna Netrebko zingt in deze niet zo vaak uitgevoerde opera van Prokofjev de rol van Louisa. Ze is ook te horen op de Philips-opname uit 1989. Net als op de plaat is Valery Gergiev de dirigent, ditmaal in een uitvoering uit 2006 in het Mariinsky Theater, met het eigen koor en orkest. Andere solisten zijn: Larissa Diadkova, Nikolai Gassiev, Sergei Aleksashkinen Yevgeny Akimov.
BravaNL: 20:30 u.

Weektip

Op de homepage van Radio4 staat in de ‘Plaatpaal’ deze week de nieuwe cd van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Onder leiding van Yannick Nézet-Séguin spelen de Rotterdammers Ein Heldenleben van Richard Strauss. Dorothea Röschmann zingt op de cd Strauss’ Vier letzte Lieder. Online te beluisteren op www.radio4.nl, de ‘Plaatpaal’.

Vorig artikel

Schrott haalt hart op met tango-album

Volgend artikel

Opera publieksfavoriet bij Holland Festival

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.