Buitenlands nieuwsNieuws

Veel lof voor Andrea Chénier in Bregenz

Met veel succes is bij de Bregenzer Festspiele eind juli een nieuwe productie van Andrea Chénier in première gegaan. De Nederlandse mezzosopraan Tania Kross kreeg goede kritieken voor haar vertolking van Bersi, een rol die voor deze productie uitgebreid werd.

Scène uit Andrea Chénier (foto: Bregenzer Festspiele / Karl Forster).

Het festival in het Oostenrijkse Bregenz is beroemd vanwege de gigantische Seebühne waar iedere zomer openluchtproducties op gespeeld worden. De voorgaande twee jaren was Aida van Verdi te zien, dit jaar koos intendant David Pountney voor Andrea Chénier. Hij vindt de verismo-opera van Umberto Giordani ‘perfect’ voor het grote decor op de Bodensee.

Keith Warner kreeg de eer het werk te regisseren. Hij liet zich inspireren door het schilderij De dood van Marat van Jacques-Louis David, dat als een 24 meter hoog borstbeeld het decor van de ‘revolutieopera’ vormde.

Warner ontving voor zijn arbeid veel lof na de première op 20 juli. Niet alleen de 7000 premièregasten waren enthousiast, ook de pers sprak fraaie woorden.

De Abendzeitung noemde de productie een ‘effektvollen Bühnenshow’ en sprak over ‘één van de glansrijkste premières van de afgelopen jaren’. De Badische Zeitung omschreef de voorstelling als ‘ein Opernwunder’ en de ZDF schreef enthousiast: ‘Das ist nicht einfach nur Oper, das ist eine Riesenshow’.

Muzikaal vielen er ook veel positive geluiden te horen, onder meer over de Nederlandse mezzosopraan Tania Kross. Haar rol (Bersi) was voor deze productie uitgebreid met een Frans lied dat als entre’acte tussen de derde en vierde akte fungeerde.

Die Presse vond Kross ‘onberispelijk’, de Salzburger Nachrichten noemde haar een goede bezetting en de Neue Zürcher Zeitung vond dat Kross, samen met Peter Bronder en David Stout, eruit sprong in het zangersensemble dat de kleinere rollen vertolkte.

De productie van Andrea Chénier is tot en met 21 augustus nog veertien keer te zien. Kross komt in de helft van die voorstellingen in actie (4, 6, 9, 12, 14, 18 en 21 augustus).

Daarnaast geeft de mezzosopraan op 20 augustus een concert in het Kornmarkt Theater, een andere festivallocatie. Kross zingt dan de liederencyclus woman.life.song van Judith Weier, een Schotse componiste die dit jaar centraal staat op het festival.

Zie voor meer informatie de website van de Bregenzer Festspiele.

Vorig artikel

Sittardse schouwburg laat opera maken

Volgend artikel

Intens zangspektakel in Salzburg

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.