Buitenlands nieuwsNieuws

Scala presenteert nieuwe seizoen

Het befaamde Scala heeft vandaag haar nieuwe seizoen gepresenteerd. In december opent het operahuis met Carmen, onder leiding van Daniel Barenboim en met onder andere Jonas Kaufmann. Een ander hoogtepunt is Simon Boccanegra met Plácido Domingo in de hoofdrol.

La Scala begint altijd in december met haar nieuwe seizoen. Dit keer heeft Bizet dus de eer met zijn populaire opera Carmen om de openingsavond te vullen. Emma Dante regisseert en Daniel Barenboim dirigeert. De titelrol wordt vertolkt door Anita Rachvelishvili. Jonas Kaufmann treedt aan als Don José, Erwin Schrott als Escamillo en Adriana Damato als Micaëla.

Het is het begin van een seizoen met vele bekende klassiekers. Klassiekers als Rigoletto, Don Giovanni, Il barbiere di Siviglia, L’elisir d’amore en Simon Boccanegra. In die laatste opera zal Plácido Domingo aantreden in de titelrol. De wereldberoemde tenor zingt de baritonpartij volgend seizoen in diverse operahuizen, waaronder in Londen. In Milaan deelt hij de partij met Carlos Alvarez. De dirigent bij deze bijzondere productie is weer Daniel Barenboim.

In juni/juli 2010 treedt Marcello Giordano op in Faust van Charles Gounod. Juan Diego Florez en Lawrence Brownlee delen in juli de rol van Graaf Almaviva in Il barbiere di Siviglia. De rol van Rosina wordt daarin vertolkt door Joyce DiDonato en Kate Aldrich, terwijl Figaro gespeeld en gezongen wordt door Franco Vassallo.

Rolando Villazon staat verder ingepland om Nemorino te zingen in L’elisir d’amore. Dat is pas in oktober 2010, dus dan moet de tenor wel hersteld zijn van de operatie aan zijn stembanden die hij onlangs moest ondergaan en waardoor hij al zijn voorstellingen in 2009 moest afzeggen.

Artistiek directeur Stéphane Lissner heeft ook onbekender werk geprogrammeerd. Zo wordt in samenwerking met het Rossini Festival L’occasione fa il ladro opgevoerd, een niet zo bekend werk van Rossini. En van Leos Janácek staat Uit een dodenhuis op de kalender.

Richard Wagner komt aan bod met Tannhäuser en Das Rheingold (ook weer onder directie van Daniel Barenboim). Dat laatste werk is een coproductie met de Staatsoper unter den Linden en vormt de aftrap van de hele Ring-cyclus van Wagner. De regie is daarbij in handen van de Belg Guy Cassiers.

Meer informatie over het Scala-seizoen is te vinden op www.teatroallascala.org.

Vorig artikel

Operadagen onder veel aandacht van start

Volgend artikel

Krachtige Butterfly uit Moskou

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.