Nieuws

Operadagen onder veel aandacht van start

Operadagen Rotterdam is afgelopen weekend onder veel belangstelling van start gegaan. Volgens de organisatie bezochten omgeveer 5000 mensen de activiteiten tijdens de eerste drie dagen van het operafestival.

Een scène uit Tears of Barren Hill, de openingsvoorstelling van het festival.
Een scène uit Tears of Barren Hill, de openingsvoorstelling van het festival.

Het Rotterdamse operafestijn – dat dit jaar voor de vierde keer plaatsvindt – ging officieel zaterdag van start, maar vrijdag waren er al de nodige activiteiten. Zoals een publieksopening op het Deliplein in Katendrecht, dat gepaard ging met een draken- en leeuwendans en Chinees vuurwerk. Het thema van het festival is dit jaar namelijk ‘Confrontations’, met daarbij extra veel aandacht voor de Oosterse cultuur.

Op zaterdag ging het festival officieel van start in de Rotterdamse Schouwburg. Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr en wethouder Cultuur en Participatie Rik Grashoff verzorgden de aftrap. Daarna kon men tweemaal de openingsvoorstelling Tears of Barren Hill zien om tot slot de ‘Nacht van de Opera’ tot in de kleine uurtjes te vieren.

Op de zondag kwamen er ruim 1500 mensen af op het meezingconcert Van Smartlap tot Opera. Die dag ging ook Ophelia van Opera O.T. in première – met in de hoofdrol Cora Burggraaf.

Die laatste voorstelling werd volgens de organisatie ‘zeer enthousiast’ ontvangen, maar de pers was minder positief. De uitvoering zelf was van hoog niveau, maar Frits van der Waa vroeg zich in de Volkskrant af waarom het het predikaat opera had meegekregen.

„Het kwam er in feite op neer dat Burggraaf haar debuut als actrice maakte”, schrijft hij, wijzend op de gesproken scènes die Bernlef voor de productie schreef. Ook het Algemeen Dagblad plaatst een kritische noot: de voorstelling is wel erg druk.

Op soortgelijke wijze werden vraagtekens geplaatst bij Tears of Barren Hill, waar volgens Van der Waa ook maar weinig muziek in zit.

Operadagen Rotterdam loopt door tot en met zondag 31 mei. Vandaag (26/5) gaat bijvoorbeeld een productie van de Stanislavsky Opera Company van Madama Butterfly in première in het Nieuwe Luxor Theater. Voor meer informatie: www.operadagenrotterdam.nl.

Vorig artikel

Vrouwenpower in Opera per Tutti

Volgend artikel

Scala presenteert nieuwe seizoen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.