Buitenlands nieuwsNieuws

Opera’s De Munt gratis online beschikbaar

De Munt uit Brussel zet dit seizoen zijn producties na afloop van de speelreeks gratis op internet. De opera’s blijven drie weken lang online staan. Op dit moment is Médée van Cherubini te zien.

De Munt (foto: Pbrundel).

De gratis streaming van opera’s is een nieuw project van De Munt. Het hele seizoen lang zal het Brusselse operahuis opnames van zijn producties na afloop van de live-voorstellingen in het theater online zetten. Liefhebbers hebben dan drie weken de tijd om de producties in hun geheel en gratis te bekijken.

Op dit moment staat Médée van Luigi Cherubini online. Deze productie van Krzysztof Warlikowski is nog tot 14 oktober middernacht te bekijken. De muzikale leiding is in handen van Christophe Rousset, in de cast zingen onder andere Nadja Michael, Kurt Streit, Christianne Stotijn en Vincent Le Texier.

Bekijk de productie op de website van De Munt.

Vorig artikel

CineMec opent uitgebreid cultureel seizoen

Volgend artikel

Sills schittert als krachtige Anna Bolena

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Mark-Jan
  3 oktober 2011 at 21:58

  Briljant initiatief van de munt! Helemaal bij de tijd en een goed alternatief voor tv uitzending. Nu maar hopen dat er ook meer dvds van gemaakt worden, want brussel is momenteel een van de interessantste en beste operahuizen.

 2. Peter Franken
  4 oktober 2011 at 10:52

  Ik heb deze reprise van drie jaar geleden vorige maand in Brussel bezocht en was na afloop behoorlijk onder de indruk. De voorsteling was compact met slechts 1 pauze en vol vaart. Van diverse kanten werd wat kritiek geleverd op de kwaliteit van het Frans van Nadja Michael. Persoonlijk kon mij dat niet deren. Ik zat op de eerste rij links en kon Medée in volle glorie aan het werk zien (een groot deel van de actie speelt zich daar af, kijk zelf maar).
  Een aantal jaren geleden bezocht ik Medée in het Theâtre du Châtelet, regie Yannis Kokkos, met Antonacci als Medée. Men probeerde mee te liften op het enorme succes van Les Troyens een paar jaar daarvoor. Er werd gespeeld met twee pauzes, het was een weinig enerverend geheel ondanks de bijdrage van Antonacci. Daarmee wil ik maar zeggen dat de présence van Medée minstens zo belangrijk is als de zang. Met alleen goed verstaanbaar Frans zingen kom je er niet, je moet er staan. Wat dat betreft is het optreden van Nadja Michael nauwelijks te overtreffen.

  Die bruidsmeisjes in lange witte jurken doen nu wel erg sterk denken aan Pippa Middleton, puur toeval natuurlijk. De Amy Whinehouse outfit, leren jurk, haarextensies, van Medée zullen een paar jaar geleden voor een glimlach bij het publiek hebben gezorgd. Nu vond ik het wat wrang, en tegelijkertijd ook wel erg mooi.
  Dat de opera werd gespeeld als Opéra Comique, dus met gesproken dialogen, heeft mij verbaasd. Dat deden ze zelfs in Parijs (Châtelet) niet indertijd. Toch voegen die teksten wel iets toe aan het drama. Ik vond Michael wel een aardige Gréco imitatie geven zo nu en dan.
  Het is te hopen dat de opname t.z.t. op dvd wordt uitgebracht. Het is een prima voorstelling en Nadja Michael mag wat mij betreft blijven. Haar Salome (ook een moeilijk te doorgronden vrouw) in Londen vond ik overigens ook prachtig.