Nieuws

Orkest Achttiende Eeuw trapt jubileum af

Het jubileumproject van het Orkest van de Achttiende Eeuw is van start gegaan. Gisteravond beleefde Die Entführung aus dem Serail, de eerste Mozart-opera die het orkest op de lessenaars zet, zijn première in de Rotterdamse Doelen.

Lenneke Ruiten blonk uit (foto: Marco Borggreve).

De Doelen werkte mee aan de totstandkoming van deze semi-concertante serie uitvoeringen. Speciaal voor deze productie werd de tekst voor de spreekstem van Bassa Selim, de Turkse heerser, vertaald naar het Nederlands, de aria’s en recitatieven werden in het Duits gezongen.

Sopraan Lenneke Ruiten, voormalig winnares van het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch, stal in de rol van Konstanze vanaf het begin de harten van het publiek. Het leverde haar al bij het einde van het eerste deel een staande ovatie op.

De rest van de cast was grotendeels internationaal, met de Amerikaanse Cyndia Sieden als Blonde, de Zweed Anders Dahlin als Belmonte en Duitser Michael Tews als Osmin. Tenor Marcel Beekman zong de rol van Pedrillo.

Voor wie zijn uitgelaten commentaren over Egypte bij Pauw & Witteman afgelopen voorjaar heeft gezien, herkent wellicht acteur Sabri Saad El Hamus. De in Egypte geboren acteur studeerde aan de Toneelschool in Arnhem en werkte mee aan tv-series en films.

Regisseur Jeroen Lopes Cardozo doet regie-opdrachten voor musical en opera en is gevechts-choreograaf. Capella Amsterdam heeft een klein aandeel in deze productie. Een recensie van deze opera kunt u binnenkort op Place de l’Opera verwachten.

De tournee met volgnummer 106 van het Orkest van de Achttiende Eeuw met Die Entführung aus dem Serail leidt het orkest, koor en solisten nog naar Eindhoven, Tilburg, Zwolle, Breda, Amsterdam, Leiden en Brugge. Zie voor speeldata de website van het orkest.

Place de l’Opera heeft samen met het Concertgebouw een prijsvraag georganiseerd voor de opvoering van Die Entführung aus dem Serail in Amsterdam, op dinsdag 15 november. Doe mee en win vrijkaarten!

Vorig artikel

Column: Annemarie Kremer

Volgend artikel

Spanga maakt film van Donna Giovanna

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.