Buitenlands nieuwsNieuws

Wagner-bas Franz Crass overleden

De Duitse bas Franz Crass is zondag overleden in Hochheim am Main. Dat bericht Norman Lebrecht op ArtsJournal. De operazanger maakte in de jaren vijftig en zestig carrière als Wagner-bas in onder meer Bayreuth.

Franz Crass, geboren op 9 maart 1928 in Wipperfürth, debuteerde in 1954 in het theater van Krefeld als koning in Aida. Twee jaar later kreeg hij een contract bij het operahuis van Hannover. Aansluitend stond hij twee seizoenen onder contract in Keulen.

In 1959 debuteerde Crass op de Bayreuther Festspiele als König Heinrich in Lohengrin. Daarna bleef hij terugkomen bij het beroemde Wagner-festival. Op zijn repertoire stonden Wagner-opera’s als Der Meistersinger von Nürnberg, Der fliegende Holländer en Parsifal.

Crass trad ook op bij internationale operahuizen als de Scala, de Wiener Staatsoper en het Royal Opera House. Naast rollen van Wagner zong hij daar onder meer diverse Mozart-partijen.

Vanwege gehoorproblemen moest Crass in 1981 een punt achter zijn carrière zetten. Hij wijdde zich daarna aan de coaching van jonge zangers.

Hieronder een fragment uit Crass’ vertolking van de Holländer, Bayreuth 1961.

Vorig artikel

Berlijn presenteert: een Don voor vandaag

Volgend artikel

Femke van Loo

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Patrick van Rhedenborg
    26 juni 2012 at 11:06

    De datum klopt helaas niet! Hij is op zaterdag 23 gestorven.

    http://derstandard.at/1339638959258/1928-2012-Opernsaenger-Franz-Crass-gestorben