Nieuws

Holland Festival gemengd ontvangen

Het Holland Festival werd gisteren (28/6) afgesloten in een uitverkocht Muziekgebouw aan ’t IJ. Het festival trok ruim 2000 bezoekers meer dan vorig jaar. De reacties bij pers en publiek waren gemengd.

hollandfestival In elf theaters en concertzalen door Amsterdam verspreid werden vanaf begin juni zo’n 90 voorstellingen opgevoerd in het kader van het Holland Festival. Daarvoor kwamen honderden kunstenaars, acteurs, dansers, musici en figuranten naar de hoofdstad, uit landen variërend van Frankrijk tot India, van Zwitserland tot Vietnam.

Artistiek directeur Pierre Audi had het festival dit jaar het thema ‘Serenity & Anxiety’ meegegeven. Met een zaalbezetting van 83,5 procent en een bezoekersaantal dat ruim 2000 bezoekers hoger lag dan in 2008, was het festival statistisch een succes.

Afgaand op de reacties, was het succes verdeelder. Op operagebied werd Carmen van De Nederlandse Opera zeer gemengd ontvangen. De ene vond het weergaloos, de ander een zwaar tegenvallende prestatie van de beroemde regisseur Robert Carsen.

Adam in Ballingschap – een nieuwe opera van Rob Zuidam, ook uitgevoerd door De Nederlandse Opera – kon evenmin een unaniem positief oordeel bewerkstelligen. Niet in het minst vanwege de statische regie van Guy Cassiers.

Het festival zelf wijst als één van de meest geslaagde voorstellingen The Manganiyar Seduction aan, een werk van de Indiase regisseur Roysten Abel. „Die werd door het publiek zeer uitbundig ontvangen”, schrijft de organisatie in een persbericht.

De volgende editie van het Holland Festival zal onder leiding van een nieuwe zakelijk directeur plaatsvonden. Tijdens het festival werd Annet Lekkerkerker voor die post bekendgemaakt. Zij treedt per 1 oktober 2009 aan.

Vorig artikel

De stembeproevingen van Mozart

Volgend artikel

Cimarosa in de Rottige Meente

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.