Buitenlands nieuwsNieuws

Dessay zingt eerste Violetta in Santa Fe

Het operahuis van Santa Fe had vrijdag 3 juli een primeur: stersopraan Natalie Dessay zong er haar eerste Violetta in La Traviata, ter opening van het festivalseizoen in de Amerikaanse stad. Dat op bonte wijze.

traviatadessay Een oranje pruik, veel gegil en acrobatiek: Natalie Dessay pakte vrijdag lekker uit in haar eerste Traviata. De regie werd gevoerd door Laurent Pelly – een regisseur waar de Franse sopraan regelmatig mee samenwerkt.

De Santa Fe Opera benutte de primeur goed. Het operahuis maakte van het Dessay-optreden de opening van haar festivalseizoen, dat de hele zomer door loopt.

Volgens Mike Silverman, recensent van AP, was het nu de juiste tijd voor Dessay om de rol te zingen. Nu ze midden-veertig is, heeft ze meer kracht in haar lage register.

Ze zong dan ook met verve, vond Silverman. Zeker in de coloraturen van de eerste akte. „Veel sopranen vinden de coloraturen in ‘Sempre libera’ te passeren obstakels, maar Dessay ging helemaal in ze op, inclusief een klinkende hoge e aan het einde.”

Silverman meent dat Dessay zich met haar optreden gemakkelijk in het rijtje Anna Netrebko (die de rol onlangs voor het eerst in de Verenigde Staten zong, in San Francisco) en Renée Fleming (die hem in Londen zong) plaatst.

De andere hoofdrollen werden vertolkt door Saimir Pirgu (Alfredo) en Laurent Naouri (Giorgio). Naouri is overigens Dessay’s echtgenoot.

Vorig artikel

Vermeulen hoopt laat te bloeien

Volgend artikel

Opera over de grens

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.