Buitenlands nieuwsNieuws

Yende wint alle prijzen Weens concours

De Zuid-Afrikaanse sopraan Pretty Yende heeft het ‘Internationalen Hans Gabor Belvedere Gesangswettbewerb’ in Wenen gewonnen. Ze won – voor het eerst in de geschiedenis van het concours – alle hoofdprijzen. Vorig jaar won Yende twee prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.

(Foto: Christian Husar / www.christian-husar.com)
(Foto: Christian Husar / www.christian-husar.com)

De carrière van de 24-jarige Yende begint steeds meer op een succesverhaal te lijken. In haar vaderland staat ze zelfs al in de top honderd van meest succesvolle vrouwen.

Haar meest recente succes boekte ze op 5 juli in Wenen, tijdens de 28e editie van het Internationale Hans Gabor Belvedere Gesangswettbewerb. Ze won niet alleen de eerste prijs in de categorie opera, maar ook die in de categorie operette, de publieksprijs en de prijs van de internationale media.

Dat was nog niet eerder voorgekomen op het concours. Yende werd ook gehuldigd door diverse operahuizen, zoals het Scala en de Opéra de Paris.

De Weense zangcompetitie is een groots opgezet concours. In de eerste ronde – verspreid over tientallen steden in de wereld – traden ongeveer 3000 zangers aan. Daarvan mochten 158 naar de finale in de Oostenrijkse hoofdstad komen.

Yende liet vorig jaar al van zich horen in Nederland. De sopraan won toen de Prijs van de Provincie Noord-Brabant voor Jong Talent en de Engagementsprijs van de Opera van Riga tijdens het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch, en was daarna onder meer te zien tijdens een recital in Den Haag. Volgend jaar treedt ze daar weer op.

Vorig artikel

Schone stem leidt leuk avondje Mozart

Volgend artikel

Opera over de grens

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.