Operarecensie

Schone stem leidt leuk avondje Mozart

Een leuk avondje Mozart, zo kun je het eerste Robeco Zomerconcert in de reeks ‘Schoonheid van de stem’ samenvatten. Schoon was de stem in kwestie – die van Franziska Gottwald – zeker. Netjes was de begeleiding van de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Andrea Marcon.

Franziska Gottwald.
Franziska Gottwald.

Je ging er niet van op je stoel staan, van het Mozart-concert dat Gottwald en de Radio Kamer Filharmonie gisteravond (10/7) in het Concertgebouw gaven. Daar was het te beschaafd voor. Maar beschaafd kan ook mooi zijn, zo bleek.

Mezzosopraan Gottwald zong vier aria’s uit Le nozze di Figaro, La clemenza di Tito en La finta giardiniera. Haar stem was zoet, romig en altijd vol klank.

Ook in de wat heftiger passages bleef dat doorklinken. Dat was zowel haar manco als haar kracht. Al haar aria’s ademden eenzelfde sfeer, maar haar klank was zo schoon, dat je haar dat gebrek aan nuance niet kwalijk durfde te nemen.

In ‘Voi che sapete’ kwam haar mezzo het beste tot haar recht. Te midden van een zeer fraaie, softe orkestklank klonk ze als een dikke, zacht getinte verf die in een onophoudelijke lijn over het schildersdoek golfde.

Gottwalds aria’s werden aangevuld met twee ouvertures (La clemenza di Tito en Le nozze di Figaro) en twee serenades. Op een heerlijk zingende hobo-solo na deed het orkest geen opzienbarend werk. Ook de vioolsolo (haast een concert) van Elisabeth Perry in één van de serenades was er eentje in de categorie ‘keurig’.

Die serenades waren overigens oorspronkelijk bedoeld als aangename achtergrondmuziek. Volgens de programmaschrijver ‘lastig voor te stellen’ voor de hedendaagse concertganger, maar het was toch wel enigszins te horen. In plaats van naar het puntje van je stoel, schoof je eerder wat naar achteren.

Maar aangenaam is aangenaam. En aangenaam is leuk. Een leuk avondje Mozart dus.

Het volgende concert in de reeks ‘Schoonheid van de stem’ is een uitvoering van het requiem van Verdi door het Orchester der KlangVerwaltung op 30 juli. Kort daarna volgt een optreden van de bekende King’s Singers (4 augustus). Zie voor meer informatie en voor de hele reeks www.robecozomerconcerten.nl.

Vorig artikel

Gloednieuw muziektheater bij Transparant

Volgend artikel

Yende wint alle prijzen Weens concours

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.