Home » Nieuws

Componist Otto Ketting overleden

13 december 2012 1 reactie

door

De Nederlandse componist Otto Ketting is vandaag overleden. Hij werd 77 jaar. Ketting was ‘één van de grootste Nederlandse componisten van zijn generatie’, aldus NRC. Hij schreef onder meer de opera Ithaka, die in 1986 in première ging in Amsterdam.

Otto Ketting, zoon van componist en muziekcriticus Piet Ketting, werd in 1935 geboren in Amsterdam. Hij studeerde in Den Haag en bij componist Karl Amadeus Hartmann. Naast componist was hij hoogleraar instrumentatie en compositie, dirigent en publicist.

Zijn oeuvre bevat onder meer orkestwerken (zijn zesde symfonie ging in februari in Amsterdam in première), kamermuziek, opera’s, balletten en ook filmmuziek. Met zijn blazerswerk Time Machine uit 1972 scoorde hij een grote hit.

Op operagebied schreef Ketting Dummies, dat in 1974 in première ging in het Kurhaus in Scheveningen, en Ithaka, dat in 1986 rondom de opening van Het Muziektheater in Amsterdam het levenslicht zag.

1 reactie »

  • Thea Derks zei:

    Alweer een coryfee uit het Nederlandse muziekleven uit ons midden weggerukt. Je wordt er moedeloos van – de politiek doodt de cultuur en Magere Hein zeist de cultuurdragers neer… Ik zal Otto heel erg missen, hij schreef prachtige muziek en heeft mij zeer geholpen met mijn biografie over Reinbert de Leeuw. Vooral zijn onderkoelde humor was onovertroffen.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.