Home » Achtergrond, Nieuws

Fred Lingen dubbel onderscheiden

Amsterdam15 februari 2013 13 reacties

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op Valentijnsdag is ‘mister opera’ Fred Lingen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tegelijkertijd kreeg hij het erelidmaatschap van de Vrienden van De Nederlandse Opera toegekend.

Fred Lingen.

Voor trouwe bezoekers van De Nederlandse Opera is Fred Lingen bepaald geen onbekende. Jarenlang stond hij met grote regelmaat achter de Vriendenbalie en vormde hij voor veel operaliefhebbers het gezicht van de Vrienden van DNO. Verder zorgde Fred voor een directe link tussen solisten en publiek door na afloop van menig voorstelling bloemen het toneel op te gooien. Het leverde hem de bijnaam Fred Boeket op.

Ook voor DNO en de bezoekende artiesten vervulde Fred jaar in jaar uit deze rol. Hoewel de laatste jaren wellicht iets minder zichtbaar, is Fred tot op de dag van vandaag nadrukkelijk bij het operabedrijf en de Vrienden betrokken. Solisten worden door Fred bezocht in de kleedkamer om te praten over de lopende voorstelling, over hun carrière, over hun leven als operanomade en zo meer.

In zijn hoedanigheid van Artistiek Adviseur van de Vrienden verzorgt Fred elk seizoen meerdere filmavonden die losjes verband houden met de programmering van DNO. Daarnaast gaan de Vrienden onder zijn bezielende leiding per bus naar voorstellingen in België en Duitsland; ieder jaar een keer of tien. Op de website van de Vrienden valt daar alles over te lezen.

Tijdens de recent gehouden Algemene Ledenvergadering van de Vrienden van DNO hebben de leden, op voorstel van het bestuur, besloten om Fred Lingen het erelidmaatschap toe te kennen, als erkenning van zijn grote verdiensten voor de vereniging. De officiële aanbieding van dit erelidmaatschap vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op Valentijnsdag, uiteraard in Het Muziektheater.

Fred werd toegesproken door Ing Yoe Tan namens de Vrienden en Pierre Audi namens DNO en toegezongen door een deel van het Koor van De Nederlandse Opera. Schriftelijke felicitaties waren er van Hartmut Haenchen en van Peter de Caluwe, de intendant van De Munt.

Daarna verscheen locoburgemeester Andrée van Es van Amsterdam om mee te delen dat het Hare Majesteit de Koningin had behaagd de heer Lingen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vele operaliefhebbers zullen met mij van mening zijn dat Fred deze formele erkenning van zijn enorme inzet voor het operaleven in Nederland in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder volledig toekomt.

door

13 reacties »

 • Antonio zei:

  Zeer verdiend!
  Gefeliciteerd, Fred Lingen!

 • bo van der Meulen zei:

  Gefeliciteerd lieve Fred! Niemand verdient het meer dan jij!!!!x Bo

 • Corinne Romijn zei:

  De leukste, liefste en meest flamboyante man achter de operaschermen!! Ik was altijd zeer verguld van de boeketjes die fred , ook voor mij, het toneel op gooide! Zo voelde je,je een echte diva!
  Meer dan verdient dus , deze onderscheidingen!!
  Proficiat lieve fred! Corinne

 • kersten zei:

  Dubbel proficiat, Vriend der Vrienden !!

 • Anna K zei:

  Hoe verdient!
  Van harte gefeliciteerd!

 • Dorothy Hollander zei:

  Heel veel van je geleerd Fred op je opera-reizen.Proficiat.

 • Lieneke Effern zei:

  Van harte gefeliciteerd Fred, een welverdiende eer. En ik ben nog altijd blij dat je me hebt aangeraden om toch eens een Wagner opera te gaan zien. De eerste die ik zag was Lohengrin met de Vrienden. Het is de niet de laatste gebleken.

 • Mark-Jan zei:

  Van harte gefeliciteerd Fred!

 • moniquetb zei:

  Fred Bouqué is volgens mij de juiste schrijfwijze, maar terzijde.
  Van harte, dit behaagd mij zeer.

  Monique ten Boske
  (je fan)

 • Loesje zei:

  Monique
  Boeket en bouquet zijn allebei correct, Bouqué is een verzinsel dat doet denken aan de Engelse serie Keeping up appearances. Bovendien rijmt het niet op Fred.
  Behaagd ?

 • lalala zei:

  zucht, sommige mensen…. thanks loesje!

 • arjan kaijzer zei:

  Geweldig persoon en helemaal verdiend! (ik kwam nu pas dit artikel tegen op internet), terugkijkend op de operareizen naar Duitsland, besef ik mij hoeveel ik heb geleerd van de inleidende en na beschouwende opera ‘praatjes’ door Fred Lingen, Veel van de diverse operaknipsels uitgereikt in de bus liggen nog bij mijn opera cd’s

  Chapeau!

 • Olivier Keegel zei:

  Beste Fred, van harte gefeliciteerd. Ben erg blij voor je. We zien elkaar de laatste jaren niet veel meer omdat ik mijn operaheil nog nauwelijks in Amsterdam zoek. Ook aan de operareisjes doe ik om redenen die er hier nu niet toe doen, niet meer mee. Maar ik heb er vele meegemaakt, naar Duitsland en naar België. Superervaringen! Cultureel en Camp tegelijk! Aan de meerdaagse reizen heb ik nooit meegedaan. Een verzameling operaliefhebbers heeft naar mijn mening een houdbaarheidsdatum die in uren, niet in dagen wordt uitgedrukt. 🙂 Was altijd weer getroffen door je uitzonderlijke operakennis, en het mooie was dat je altijd een licht ironische ondertoon wist/weet te handhaven. Zo zien wij het graag, Fred! Misschien nog mooiere herinneringen heb ik aan je platenzaak in de Maasstraat, waar ik zaterdagochtend cd’s kwam kopen en vertrok zonder cd’s te kopen. Vergeten…

  Geniet ervan.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.