Binnenkort

Van Kralingen debuteert met Pagliacci

Miranda van Kralingen maakt op 22 februari bij haar eigen gezelschap Opera Zuid haar regiedebuut met Pagliacci van Ruggero Leoncavallo. De korte opera is uitgebreid tot een anderhalf uur durende ‘operatheatervoorstelling’.

Pagliacci is een populaire opera uit het verismo. Het is de enige opera van Ruggero Leoncavallo die grote bekendheid kreeg. Vaak wordt het korte werk als double bill opgevoerd met Cavalleria rusticana van Mascagni, om zo een avondvullend programma te creëren. Miranda van Kralingen, artistiek leider van Opera Zuid, kiest samen met haar jonge assistent Nynke van den Bergh echter voor een andere oplossing.

Bij haar speelt Pagliacci zich af in het Italië van net na de Tweede Wereldoorlog. Een rondtrekkend circusgezelschap keert terug in een dorpje aan zee. De voorstelling begint filmisch – met muziek uit de jaren veertig, romantisch mandolinespel en circusacts – en loopt geleidelijk over in de opera. Zo ontstaat een ‘flitsende operatheatervoorstelling’, aldus Opera Zuid.

Om dat ‘clowneske spektakel’ tot stand te brengen, schakelt Opera Zuid behalve een cast van jonge zangers ook acteurs en studenten van de Circusopleiding Codarts Rotterdam in.

De productie valt onder het thema ‘heroïsche, hormonale, hartstochtelijke vrouwen’ waarmee Van Kralingen dit seizoen geprogrammeerd heeft. In Pagliacci is het de met Canio getrouwde maar op Silvio verliefde Nedda die in die categorie vrouwen valt. Zij wordt vertolkt door Fenna Ograjensek.

Haar echtgenoot Canio is een rol van Johann Valdimarsson. Willem de Vries zingt Silvio, Martijn Sanders is de jaloerse Tonio en Elmar Gilbertsson vertolkt Peppe.

De voorstelling wordt van muziek voorzien door het Limburgs Symfonie Orkest onder Per-Otto Johansson en het koor van het Conservatorium Maastricht.

Pagliacci gaat op 22 februari in première in Maastricht en is daarna tot en met 23 maart in acht andere theaters in het land te zien. Zie voor meer informatie de website van Opera Zuid.

Hieronder een kort filmpje over de productie:

Vorig artikel

Opera in de media: week 8

Volgend artikel

Fred Lingen dubbel onderscheiden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.