Buitenlands nieuwsNieuws

Dirigent Sawallisch (89) overleden

Dirigent Wolfgang Sawallisch is vrijdag 22 februari op 89-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de Bayerische Staatsoper bekend. Sawallisch bouwde als chef van onder meer de Wiener Symphoniker, de Bayerische Staatsoper en het Philadelphia Orchestra een grote staat van dienst op.

Wolfgang Sawallisch (1923-2013).

Sawallisch werd opgeleid tot pianist en dirigent. In 1947 maakte hij zijn debuut bij de opera van Augsburg. Hij dirigeerde, als jongste dirigent ooit, in 1957 Tristan und Isolde in het Bayreuther Festspielhaus.

Van 1960 tot 1970 was Sawallisch chef bij de Wiener Symphoniker. De jaren erna was hij eerst als muzikaal leider en later als directeur verbonden aan de Bayerische Staatsoper. In 1993 werd hij muzikaal leider van het Philadelphia Orchestra.

In zijn muziekkeuzes was Richard Strauss een rode draad. Hij zette onder meer de opera’s Elektra, Die Frau ohne Schatten en Arabella op plaat. Met het Koninklijk Concertgebouworkest nam hij de negen symfonieen van Beethoven op en in Bayreuth en München was hij dirigent van een complete Ring-cyclus.

Andere opera-opnamen van de dirigent zijn onder meer Die Zauberflöte met Peter Schreier en Wagners Wesendonck Lieder met Marjana Lipovsek. Tot zijn latere opnamen behoorde die van Schuberts Winterreise, waarbij hij als pianist Thomas Hampson begeleidde.

Eén van zijn laatste optredens in Nederland was in het Amsterdamse Concertgebouw, als onderdeel van een tournee met de Wiener Philharmoniker begin 2001. Recensent Peter van der Lint van Trouw vermeldde in zijn recensie dat Sawallisch ‘breeduit dirigeerde en het drama in de muziek het volle pond gaf’. De recensie vermeldt ook de entreeprijs voor het bijzondere optreden: 250 gulden.

Collega’s van Sawallisch reageerden bedroefd op het overlijden van de dirigent. Yannick Nézet-Séguin, sinds een half jaar Music Director van het Philadelphia Orchestra en daarmee één van de opvolgers van Sawallisch, noemde het op Twitter een ‘trieste dag voor het orkest’. Schrijver Norman Lebrecht roemde zijn bescheiden toewijding aan het werk van de componist. De Nederlandse journalist Guido van Oorschot twitterde: Sawallisch, de laatste Kapelmeester, is overleden.

Hieronder het eerste deel van Wagners Götterdämmerung, uitgevoerd met het orkest van de Bayerische Staatsoper, opgenomen in 1989. In deze productie werd de rol van Brünnhilde gezongen door Hildegard Behrens, René Kollo was Siegfried.

Vorig artikel

Deborah Voigt ster in Luikse Wilde Westen

Volgend artikel

Joosten regisseert prima Borgia bij Munt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.