Buitenlands nieuwsNieuws

Winnaars Opera News Awards bekend

Opera News, het magazine van de Metropolitan Opera, heeft woensdag de winnaars van haar jaarlijkse Opera News Awards bekendgemaakt. De eer gaat dit jaar naar Martina Arroyo, Joyce DiDonato, Gerald Finley, Philip Glass en Shirley Verrett.

Opera News is een uitgave van het Metropolitan Opera Guild. In 2005 begon het blad, ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag, met het uitreiken van awards aan vijf artiesten die op opvallende wijze hebben bijgedragen aan opera.

Op 19 november krijgen de winnaars van dit jaar hun prijs uitgereikt. Dat gebeurt tijdens een gala-avond, geleid door Susan Graham en Thomas Hampson. In de komende edities van Opera News zullen de artiesten ruim aan bod komen.

Martina Arroyo wordt door Opera News geroemd als ‘één van de meest geliefde mensen in haar vak’. Ze maakte als sopraan carrière en is momenteel erg actief met lesgeven.

Mezzo Joyce DiDonato zet volgens het blad ‘de standaard voor het zingen van Rossini vandaag de dag’. Onder meer haar ‘briljante, flexibele stem’ viel erg in de smaak bij de jury.

De enige Canadees in het rijtje van vijf, Gerald Finley, wordt in het bijzonder geprezen om zijn vertolkingen van modern repertoire, zoals zijn ‘zinderende prestatie’ in de titelrol van Doctor Atomic van John Adams.

Philip Glass mag als componist een plekje innemen tussen de zangers. ‘Eén van de meest vooraanstaande hedendaagse componisten’, noemt Opera News hem.

De laatste van de vijf gelukkigen is Shirley Verrett, ‘één van de echte legenden uit de operawereld’, volgens het blad. Met een hele reeks onvergetelijke voorstellingen in Amerika en Europa is ze een ‘rolmodel voor alle artiesten geworden’, vindt Opera News.

De gastheer en gastvrouw van de gala-avond, Thomas Hampson en Susan Graham, wonnen beide al eens een Opera News Award. Andere winnaars die het vijftal van 2009 voorgingen, zijn onder andere Plácido Domingo, James Levine, Renata Scotto, Marilyn Horne en Sherrill Milnes.

Vorig artikel

Operette neemt Zweedse minister op de hak

Volgend artikel

Barokopera Amsterdam doet het rustig aan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.