Buitenlands nieuwsNieuws

Regisseur Patrice Chéreau overleden

Patrice Chéreau is op maandag 7 oktober overleden in Parijs. Hij werd 68 jaar. De Franse operaregisseur, filmmaker, acteur en producer had een grote invloed op de ontwikkeling van operaregie.

Patrice Chéreau (foto: Nicolas Genin).
Patrice Chéreau (foto: Nicolas Genin).

Patrice Chéreau stond al op jonge leeftijd in de belangstelling van de theaterwereld, toen hij als vijftienjarige het theater van zijn school, het Lycée Louis-le-Grand in Parijs, runde. In 1964 begon hij als negentienjarige professioneel theater te regisseren en in 1969 maakte hij zijn operadebuut.

Internationale bekendheid kreeg Chéreau toen hij in 1976 de Ring des Nibelungen van Wagner ensceneerde voor de Bayreuther Festspiele. Die productie, met Pierre Boulez op de bok, deed veel stof opwaaien en opende de deur naar een nieuwe wijze van operaregie.

In de jaren die volgden regisseerde Chéreau opera’s als Lulu, Lucio Silla, Wozzeck, Don Giovanni, Così fan tutte en Tristan und Isolde. In de tussentijd regisseerde hij ook vele films en bleef hij als acteur actief.

Het laatste werk van Chéreau was de productie van Elektra voor het Festival d’Aix-en-Provence deze zomer. Die productie is in 2016 nog te zien bij de Metropolitan Opera in New York.

Volgens Franse media overleed Chéreau aan de gevolgen van longkanker.

Vorig artikel

Kosky toont hartverscheurende Armide

Volgend artikel

Cosi: deden ze het allemaal maar zo…

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.