Buitenlands nieuwsNieuws

Duitsland kiest mooiste opera

Wie is de mooiste in het land? Dat is de simpele vraag waar een grote operacompetitie van ZDF, 3sat en Classica om draait. Sinds mei worden dertig toptitels op de Duitse tv uitgezonden, waarna in december een selectie van tien om de hoofdprijs strijdt.

competitieduitsland‘Die schönsten Opern aller Zeiten’ heet de competitie die de drie zenders in het leven hebben geroepen. Ze hebben op basis van de bezoekersaantallen in Duitse operahuizen een selectie gemaakt van de dertig populairste opera’s.

In mei en juni zijn die opera’s in tal van beroemde ensceneringen op de Duitse tv uitgezonden. Via internet en briefkaarten konden de Duitsers hun favoriete opera kiezen. Ook was het mogelijk om een opera te noemen die niet bij de selectie zat. De meestgenoemde opera buiten de groep van dertig werd automatisch voor de volgende ronde geselecteerd.

Die volgende ronde vindt in december plaats. Dan worden de tien opera’s waar het meeste op is gestemd uitgezonden, omkleed met documentaires die uitgebreid op de opera’s ingaan.

In januari volgt een groot gala. Diverse internationale zangsterren zullen daar hun favoriete opera promoten en er aria’s uit zingen. Aan het einde van de avond wordt ‘de mooiste opera aller tijden’ bekendgemaakt.

Van de dertig geselecteerde werken scoorden Die Zauberflöte, Hänsel und Gretel, La Bohème, Carmen en Le nozze di Figaro het beste qua bezoekersaantallen. Maar het publiek kan dus heel anders denken over de populariteit van die opera’s.

Verrassingen staan er verder niet op de lijst. Het is nog niet bekend welk tiental is doorgestoomd naar de finale.

De producties die uitgezonden zijn, zijn stuk voor stuk topproducties met grote artiesten. Namen als Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Samuel Ramey, Mirella Freni, Kurt Moll, Sherill Milnes en Francisco Araiza sieren de affiches.

Meer informatie is te vinden op: www.die-schoensten-opern-aller-zeiten.de.

Vorig artikel

Kunst, seks en dood

Volgend artikel

Lustige Witwe herstelt zich na rust

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.