Nieuws

Negentiende-eeuwse Friese opera ontdekt

Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, heeft de complete partituur van een Friese opera uit de negentiende eeuw ontdekt in zijn archief. Dat maakte het centrum woensdag bekend. Het werk van componist Martinus Schuil zal volgend jaar vijf keer worden opgevoerd.

Martinus Schuil (1842-1899).
Martinus Schuil (1842-1899).

De archivaris van Tresoar stuitte op de partituur toen hij een stuk bladmuziek moest archiveren. De ontdekking betreft de komische opera Franchemont de marskramer van de in Harlingen geboren componist Martinus Schuil (1842-1899). Het werk werd volgens Tresoar tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog regelmatig uitgevoerd.

Martinus Schuil was nationaal en internationaal een bekend componist. Hij studeerde in Brussel en was muzikaal vooral actief in Leeuwarden. Zijn composities werden vertaald in het Engels, Frans en Duits. Tresoar heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt hem te afficheren als ‘de Friese Offenbach’.

In samenwerking met Opera Company Noord zal Tresoar de komische opera in augustus en september 2014 opvoeren, onder de nieuwe titel Keapmanskeunsten. De vijf voorstellingen vinden plaats in het openluchttheater De Pleats in Burgum, met Tjalling Wijnstra als muzikaal leider en Henk Zwart als regisseur.

Vorig artikel

Nieuwe cd Renée Fleming: wat een pleasure

Volgend artikel

Metropolitan zendt Luc Bondy's Tosca uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Freek
    1 november 2013 at 08:29

    Wat een leuk bericht! Zijn er niet meer (negentiende-eeuwse) opera’s bekend van Nederlandse componisten? Zo ze er al zijn, ze worden toch in ieder geval nooit meer opgevoerd. Missen we daar iets aan, is er iemand die daar iets van weet? Is er behalve een Nederlandse Offenbach (en dat is al wat moeilijk voor te stellen) niet ook nog ergens een Nederlandse Rossini (hopen mag altijd) of Von Weber?