Buitenlands nieuwsNieuws

Los Angeles werkt aan eerste Ring ooit

In 2010 wil de Los Angeles Opera voor het eerst de volledige Ring van Richard Wagner gaan uitvoeren. Om flink uit te pakken bij dat moment, heeft het operahuis van Plácido Domingo haar krachten gebundeld met meer dan honderd culturele instellingen in de stad. Een groots ‘Ring Festival LA’ is het resultaat.

Rechts Domingo als Siegmund in Die Walküre (foto: Monika Rittershaus).
Rechts Domingo als Siegmund in Die Walküre (foto: Monika Rittershaus).

Deze week lanceerde het Ring Festival een website, die de mensen alvast warm moet maken voor het grootse festival dat in mei en juni 2010 rond de vierdelige Ring-cyclus georganiseerd gaat worden.

Net als bij de Seattle Opera (dat deze maand de cyclus opvoerde) wordt het magnum opus van Wagner omkleed met evenementen, seminars, tentoonstellingen en andere culturele gebeurtenissen. Daarvoor werken meer dan honderd instellingen in de Amerikaanse stad samen met het operahuis.

Het idee voor een festival rond de Ring-productie komt van de algemeen directeur van het operahuis: Plácido Domingo. „Het is prachtig om de culturele diversiteit van onze stad te vieren rond deze mijlpaal: de eerste Ring-cyclus ooit in Los Angeles opgevoerd”, zei hij in een nieuwsbericht van het festival.

De LA-Ring trapt op 29 mei af met Das Rheingold. Daarin zingen onder andere Graham Clark, Eric Halfvarson en Arnold Bezuyen. Hij zingt de rol van Loge. Domingo zal zelf meezingen in het tweede deel, in de rol van Siegmund.

Het artistieke team bestaat uit dirigent James Conlon en regisseur Achim Freyer. Twee delen werden het afgelopen jaar al afzonderlijk opgevoerd in Los Angeles en de andere twee delen zullen het nieuwe seizoen openen.

De productie van de Ring was enige tijd geleden nog onzeker, omdat één van stadsbestuurders bezwaar had aangetekend. Met het oog op het antisemitische imago van Wagner wilde hij de productie verbieden. Dat voorstel kwam er echter niet doorheen.

Meer informatie: laoperaring.com of www.ringfestivalla.com.

Vorig artikel

Een orkest om lyrisch van te worden

Volgend artikel

Arthaus en TDK brengen veel Puccini

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.