Buitenlands nieuwsNieuws

Operettezangeres Marta Eggerth overleden

De beroemde operettezangeres Marta Eggerth is donderdag 26 december op 101-jarige leeftijd overleden in Rye, Amerika. Dat bericht het Oostenrijkse ORF. Eggerth was in haar tijd één van de populairste sterren in het operettevak en speelde ook in vele muziekfilms.

Marta Eggerth (1912-2013).
Marta Eggerth (1912-2013).

Eggerth werd wel de ‘Callas van de operette’ genoemd. Ze werd geboren in Boedapest en werd op 18-jarige leeftijd door Emmerich Kalman naar Wenen gehaald, waar ze grootse successen behaalde in het operetterepertoire. Later trad ze ook op in steden als Hamburg en Berlijn.

In 1938 emigreerde Eggerth met haar man Jan Kiepura – een Poolse tenor, eveneens wereldberoemd – naar de Verenigde Staten, waar beiden wederom een succesvolle carrière opbouwden.

Eggerth zong meer dan 2000 keer der rol van Hanna Glawari in Die Lustige Witwe van Lehár, niet zelden tegenover haar echtgenoot. Verder zong en speelde ze in films als Mein Herz ruft nach dir en Land des Lächelns.

Kiepura overleed al in 1966. Eggerth overleed donderdag in haar huis in Rye, New York. Ze werd 101 jaar.

Hieronder een scène van Jan Kiepura en Marta Eggerth:

Vorig artikel

Opera in de media: week 1

Volgend artikel

Rheingold op de Rijn wint Schaunard Award

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.