Home » Binnenkort

Opera in de media: week 1

27 december 2013 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 1 van 2014 (28 december 2013 – 3 januari 2014) onder meer aandacht voor de live-stream van La forza del destino vanuit München en nog wat Britten-repertoire aan het eind van zijn centennial.

Video

Jonas Kaufmann (foto: Gregor Hohenberg).

Jonas Kaufmann (foto: Gregor Hohenberg).

Forza met Jonas
Met Anja Harteros en Jonas Kaufmann in de hoofdrollen mag de opvoering van La forza del destino van Verdi wel een evenement heten. Dat evenement speelt zich af in de Bayerische Staatsoper en dankzij een online stream kunt u er via internet bij zijn. Bij het orkest van de Staatsoper, dat onder leiding staat van Asher Fisch, zingen verder Ludovic Tézier (Don Carlo di Vargas), Nadia Krasteva (Preziosilla) en Vitalji Kowaljow (Il Marchese di Calatrava en Padre Guardiano). Regisseur van deze nieuwe enscenering is Martin Kušej. Vanaf 18.00 uur worden de beelden vanuit de Bayerische Staatsoper – geheel gratis – beschikbaar.
Website Staatsoper: zaterdag 28 december om 18.00 u.

Deidamia van DNO
De december-operamaand van de NTR is alweer bijna voorbij. Het dessert van het jaarlijkse operamenu is ditmaal de kleurrijke Deidamia van Georg Friedrich Händel, geregisseerd door David Alden. In de bak van Het Muziektheater zat Concerto Köln onder leiding van Ivor Bolton. U hoort en ziet solisten als Sally Matthews, Veronica Cangemi, Olga Pasichnyk en Andrew Foster-Williams
Nederland 2: zondag 29 december om 13.00 u.

Scène uit Così fan tutte (foto: Jean Pierre Maurin).

Scène uit Così fan tutte (foto: Jean Pierre Maurin).

Così in Lyon
Half januari komt de Dutch National Opera Academy met een nieuwe Così fan tutte, onder regie van Lotte de Beer. Die productie staat enkele dagen in de Kees van Baarenzaal van het Haagse conservatorium. Binnenkort leest u er meer over op Place de l’Opera.

De Così die in 2011 in Lyon in het operahuis werd opgevoerd, stond onder regie van Adrian Noble. Het koor en orkest van de Opéra de Lyon werden geleid door Stefano Montanari. Maria Bengtsson, die dezer dagen in Antwerpen een glansrol zingt in Der Rosenkavalier, zong in Lyon de rol van Fiordiligi. De andere solisten waren: Lionel Lhote, Daniel Behle, Vito Priante, Tove Dahlberg en Elena Galitskaya.
Mezzo: zondag 29 december om 17.00 u.

Typisch Tania
Typisch Tania, zo heet de muziekspecial die de AVRO op 29 december uitzendt. In het programma treedt de 37-jarige operazangeres Tania Kross op in de Westergasfabriek in Amsterdam met musici die zij uitgenodigd heeft, waaronder het Operakoor uit Kaapstad. Hier is de trailer van het programma:

De andere muzikale gasten waarmee Tania optreedt, zijn gitarist Milos Karadaglic, het Nederlands Symfonieorkest en het Matangi Quartet.
Nederland 2: zondag 29 december om 18.40 u.

Audio

Nog even Britten
Het Strauss-jaar 2014 is niet echt voluit begonnen, dus de jarigen van 2013 tellen nog mee in de programmering. Benjamin Brittens Peter Grimes, een opera in een proloog en drie akten, werd eind november 2013 opgevoerd in de Wiener Staatsoper onder leiding van Greame Jenkins. In de radio-opname die de NTR vanavond uitzendt, hoort u in de rol van Peter Grimes de tenor Herbert Lippert, sopraan Gun-Brit Barkmin als Ellen Orford en Iain Paterson als Captain Balstrode.
Radio 4: zaterdag 28 december om 19.00 u.

Nicholas Collon (foto: Benjamin Ealovega).

Nicholas Collon (foto: Benjamin Ealovega).

Lucretia in Glyndebourne
De grote Britse kranten als The Independent, The Observer en The Daily Telegraph gaven alle vijf sterren voor de Glyndebourne-productie van The Rape of Lucretia van Benjamin Britten. Deze door dirigent Nicholas Collon geleide uitvoering heeft in de hoofdrollen Allan Clayton, Claudia Huckle en Kate Valentine.
BBC Radio 3: zaterdag 28 december om 20.30 u.

Eva-Maria in Amsterdam
Eva-Maria Westbroek was soliste bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en dirigent Marc Wigglesworth tijdens een concert in het Amsterdamse Concertgebouw, begin 2013. In het Avondconcert van Omroep Max is een herhaling te horen van die opname. Orkest en sopraan brachten onder meer werk van Verdi en Wagner.
Radio 4: donderdag 2 januari om 20.00 u.

Weektip

Opera van Poulenc
De opera Dialogues des Carmélites is al lang niet meer voorbijgekomen in deze rubriek. Maar nu is er een aanleiding: de opname van 21 december jongstleden, die werd gemaakt in het Parijse Théâtre des Champs Elysées, staat online. De regie van deze productie is van Olivier Py. De sterrenbezetting bestond uit onder anderen Sophie Koch, Patricia Petibon, Véronique Gens, Sandrine Piau en Topi Lehtipuu. Jérémie Rhorer leidde het Philharmonia Orchestra.
Website Arte

door

1 reactie »

  • Marianne Timmermann zei:

    Vergeet “Ball im Savoy”, de “entartete” operette van Paul Abraham niet!
    De voorstelling uit de Komische Oper Berlin, de grootste hit van het laatste seizoen, wordt zaterdag om 21.45 op ARTE uitgezonden:

    http://www.arte.tv/guide/de/050787-000/ball-im-savoy

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.