Nieuws

De Doelen brengt theatrale Winterreise

Muziektheater Transparant en het Ensemble intercontemporain geven op maandag 19 januari hun theatrale productie van Schuberts liederencyclus Winterreise zijn Nederlandse première in De Doelen in Rotterdam. Bariton Georg Nigl zingt de liederen.

Bariton Georg Nigl (foto: Bernd Uhlig).
Bariton Georg Nigl (foto: Bernd Uhlig).

Regisseur Johan Simons maakte in 2011 al eens een productie van Winterreise voor de Münchner Kammerspiele. Nu maakt hij in samenwerking met Muziektheater Transparant, het Ensemble intercontemporain, bariton Georg Nigl, (forte)pianist Andreas Staier, de Belgische schilder/filmmaker Michaël Borremans en componist Mark Andre een nieuwe enscenering van het werk, één van de beroemdste liederencycli ooit geschreven.

Simons is verantwoordelijk voor de mise-en-scène, terwijl Borremans schilderingen maakt om de melancholie en eenzaamheid uit Schuberts liederen neer te zetten en Mark Andre korte muzikale commentaren componeert voor het Ensemble intercontemporain, die tussen de liederen door opgevoerd worden.

De Doelen brengt de productie voor het eerst naar Nederland en belooft “een nieuw licht op de tijdloze Winterreise”. Daarbij staat het ensemble onder leiding van Julien Leroy en vertolkt Georg Nigl, een gerenommeerde opera- en liedzanger uit Wenen, de liederen.

Zie voor meer informatie de website van De Doelen.

Vorig artikel

De nieuwste Sony-ster: Sonya Yoncheva

Volgend artikel

Philharmonie de Paris opent deuren

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 24 januari 2015 at 14:30

    Nog meer Winterreise van de bariton Mattijs van de Woerd en pianist Edward Janning: zondag 25 januari presenteren zij deze cyclus in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel (aanvang 14.15 uur) en op dinsdag 3 februari in de gelijknamige kerk in Amsterdam (aanvang 19.30 uur.) Voorafgaand aan beide concerten verzorg ik een inleiding over Winterreise, die ook Reinbert de Leeuw inspireerde in zijn cyclus Im wunderschönen Monat Mai. Ik zal mijn inleiding illustreren met muziekvoorbeelden uit zowel de cyclus van Schubert als die van De Leeuw. http://www.cultuurplatformouder-amstel.nl/activiteiten/die-winterreise/