Buitenlands nieuwsNieuws

Philharmonie de Paris opent deuren

De Franse president François Hollande heeft op woensdag 14 januari de Philharmonie de Paris geopend. De nieuwe concertzaal, onderdeel van de Cité de la Musique, biedt ruimte aan 2.400 mensen. Architect Jean Nouvel bleef uit protest weg bij de opening.

De 'Grande Salle' onder constructie (foto: Bouygues Construction).
De ‘Grande Salle’ onder constructie (foto: Bouygues Construction).

De Philharmonie de Paris is gebouwd op initiatief van de Franse overheid en de stad Parijs. Het staat in het Parc de la Villette in het oosten van Parijs en vormt één geheel met de Cité de la Musique, een complex met twee andere zalen, een muziekmuseum en een mediabibliotheek.

Het nieuwe muziekcentrum bevat naast de concertzaal vijf repetitieruimtes, ook toegankelijk voor publiek, en diverse ruimtes voor tentoonstellingen, recreatie en educatie. Vooral educatie is een speerpunt van de Philharmonie.

De concertzaal werd woensdag geopend door François Hollande, gevolgd door een concert van het Orchestre de Paris, dat samen met het Ensemble intercontemporain in het nieuwe centrum zal resideren. Het orkest speelde onder Paavo Järvi delen uit Fauré’s requiem, met Sabine Devieilhe en Matthias Goerne als solisten, en werken van Dutilleux, Escaich en Ravel.

De architect van het gebouw, Jean Nouvel, was niet aanwezig. In een verklaring liet hij weten dat de zaal naar zijn mening te vroeg geopend is, omdat er nog geen akoestische testen zijn gedaan en nog niet alles af is. Ook wilde hij zich met zijn boycot weren tegen beschuldigingen dat de kosten van het project door zijn toedoen hoger dan geraamd zijn. Volgens Nouvel is het gebouw pas in het najaar echt klaar voor opening.

In zijn eerste jaar brengt de Philharmonie de Paris 270 voorstellingen, waaronder 150 klassieke concerten. Op vocaal gebied zijn er uitvoeringen van onder meer het oratorium Jeanne d’Arc au bûcher van Honegger (met Marion Cotillard), Rossini’s Il viaggio a Reims, Rimski-Korsakovs Tsarenbruid en Mozarts Don Giovanni (met René Jacobs). Ook zijn er optredens van Christoph Prégardien, Jessye Norman, Thomas Quasthoff en Werner Güra.

Zie voor meer informatie de website van de Philharmonie de Paris.

Vorig artikel

De Doelen brengt theatrale Winterreise

Volgend artikel

Opera in de media: week 4

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. kersten
  17 januari 2015 at 13:28

  Op gezag van de VPROgids:
  ARTE zo. 18 jan.:
  16:50 Die Pariser Philharmonie
  17:45 Eröffnungsgala der Pariser Philharmonie