Buitenlands nieuwsNieuws

Hernán Schvartzman genomineerd

De muzikaal leider van OPERA2DAY, Hernán Schvartzman, maakt kans op de titel ‘Argentijns dirigent van het jaar 2014’. Hij is genomineerd door La asociación de críticos musicales de la Argentina, de Argentijnse vereniging van muziekcritici. Op 17 april wordt in het parlementsgebouw van Buenos Aires de winnaar bekendgemaakt.

Hernán Schvartzman (foto: Alina Antoniou).
Hernán Schvartzman (foto: Alina Antoniou).

Naast Schvartzman zijn de dirigenten Daniel Barenboim en Carlos Vieu genomineerd. Verder maakt de vertrekkende chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, Mariss Jansons, kans op een titel in een andere categorie, die van ‘Buitenlandse dirigent’.

Hernán Schvartzman (1980) werd geboren in Argentinië. Daar kreeg hij ook het eerste deel van zijn muziekopleiding, die later werd voortgezet in Den Haag. Zijn muzikale loopbaan begon met zang en gitaar. Min of meer toevallig kwam hij in de rol van koordirigent terecht.

“De ontdekking dat je als dirigent weliswaar niet zelf speelt of componeert maar wel helemaal in de muziek kan kruipen, raakte en inspireerde me”, zo vertelde Schvartzman vorig jaar in een interview met Libretto, een uitgave van Place de l’Opera.

Na zijn opleiding in Den Haag bleef de dirigent in ons land wonen, gaf les aan het Koninklijk Conservatorium en richtte samen met Serge van Veggel OPERA2DAY op. Met dat gezelschap zette hij de afgelopen seizoenen de opera Médée van Cherubini op de planken. Schvartzman: “Cherubini zocht in zijn muziek echt de limieten op van de instrumenten van toen. Als je dat recreëert, krijg je die spanning terug.”

Ook in Buenos Aires, waar de dirigent nog twee maanden per jaar werkt met het operagezelschap Juventus Lyrica, dirigeerde hij Médée. Onder meer daarvoor maakt hij kans op de titel van ‘Argentijns dirigent van het jaar’.

In Nederland heeft Schvartzman al verschillende prijzen en onderscheidingen op zijn naam staan. Hij studeerde in Den Haag cum laude af voor zijn masters orkestdirectie en Italiaanse opera van de zeventiende en achttiende eeuw. Hij ontving daarna een Huygens Scholarship. De gemeente Den Haag verkoos hem tot ‘Muzikaal toptalent’ en later ‘Creative Toptalent’ en benoemde hem als cultureel ambassadeur van de stad.

Hernán Schvartzman was ook de muzikaal leider van de succesvolle voorstelling La troupe d’Orphée van OPERA2DAY, door de lezers van Place de l’Opera verkozen tot ‘Opera van het jaar 2014’.

Vorig artikel

Discografie: Macbeth

Volgend artikel

Operadagen Rotterdam 2015: gelijkheid

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.