Buitenlands nieuwsNieuws

Scala opent met gemengd ontvangen Carmen

La Scala heeft haar seizoen maandag 7 december afgetrapt met een nieuwe productie van Carmen. Het publiek vond het maar niets, maar de critici waren positief. De zangers kregen uit vele monden hulde. Met name Anita Rachvelishvili in de titelrol scoorde goed.

Promotiebeeld van de productie (foto: La Scala).
Promotiebeeld van de productie (foto: La Scala).

Dirigent Daniel Barenboim had de Milanezen voorbereid op een bijzondere productie bij de opening van het seizoen van het bekende operahuis afgelopen maandag. Regisseur Emma Dante – die debuteerde op het operatoneel – zou een legendarische productie hebben gemaakt.

Het publiek zal de bijna vier uur durende voorstelling niet in die veronderstelling verlaten hebben. Nadat het ruim tien minuten had geapplaudisseerd voor de cast schakelde het over op boe’s toen de regisseur verscheen. Barenboim reikte Dante nog een roos aan die op het toneel was gegooid voor de cast, maar het mocht niet baten.

De pers was heel wat positiever over het werk van Dante. De Corriere della Sera uitte haar bewondering voor de ‘kracht en waarheid’ van de productie. La Repubblica stelde dat de productie mogelijk de toon heeft gezet voor toekomstige Carmens.

Maar het publiek was dus enkel bekoord door de zangers. Het grootste applaus kreeg Jonas Kaufmann, die de rol van Don José zong. Maar ook Anita Rachvelishvili mocht er zijn in de titelrol.

De Georgische deed in eerste instantie auditie voor de rol van Frasquita, maar Barenboim wilde haar als Carmen hebben. Volgens Il Sole-24 Ore betaalde Barenboims gok zich goed uit. En La Stampa schreef: ,,Ze heeft alles: theatrale kwaliteiten, een forse stem, lenig en levendig in de verleidingsliederen, temperamentvol, maar ook altijd van fluweel in de tragische momenten.”

De première was uitverkocht, evenals de zes voorstellingen die volgen. De kaartprijzen liepen maandag op tot 1680 euro. De voorstelling werd ook live uitgezonden in Europa en de Verenigde Staten.

Vorig artikel

Op reis met de Wiener Sängerknaben

Volgend artikel

Opera Studio viert kerst met operaconcert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.