AchtergrondNieuws

Britse tenor begint Opera Show op YouTube

Sinds 16 maart heeft YouTube een nieuw kanaal: Opera Show. Het is een initiatief van de jonge Britse tenor Thomas Elwin. Met interviews en reportages wil hij iets laten zien van het binnenste van de operawereld. Via Skype sprak François van den Anker met de startende YouTube’er over zijn idee en zijn plannen.

Thomas Elwin in één van zijn video’s.

Thomas Elwin houdt van delen. Dat deed hij al in 2014/2015, toen hij als lid van de operastudio van de Oper Stuttgart wekelijks een blog publiceerde over zijn ervaringen. Met ongebruikelijke openheid schreef Elwin over zijn ontwikkeling als zanger en zijn activiteiten in Stuttgart. “Er kwam ook van buiten mijn familie- en vriendenkring veel waardering voor de verhalen die ik publiceerde”, vertelt hij.

“Na een paar jaar bloggen vond ik het in januari 2016 tijd om te stoppen, maar ik zocht wel naar iets anders. Ik kijk zelf graag naar YouTube-video’s en bedacht dat ik de muziekwereld kan laten delen in mijn kennis en ervaring in de vorm van een soort magazineshow.” Op zijn idee werd positief gereageerd. Veel mensen lieten weten dat ze benieuwd waren. “Zoiets bestaat nog niet”, kreeg Elwin van verschillende kanten te horen.

Van een blog (een geschreven dagboek op internet) naar een vlog (een persoonlijk videoverslag) is maar een kleine stap. Toch is dat niet wat Elwin wil maken. “In veel vlogs zie je mensen die hun persoonlijkheid inzetten om iets te verkopen. Ik ben niet van plan het ‘product’ Thomas Elwin de tenor te gaan verkopen. Het moet niet over mij gaan, maar over opera, over de mensen die opera maken en die voor en achter de schermen werken.”

Hij voelt het als een taak om opera voor een groot publiek interessant te maken. “Het grootste misverstand hier in Groot-Brittannië is nog altijd dat opera alleen wordt gezongen door dikke mannen. Maar er is meer dan Pavarotti, dat wil ik tonen met mijn video’s. Ik herinner me uit mijn periode in Stuttgart hoe we op de eerste repetitiedag met vijf mensen begonnen aan een nieuwe productie van Chovansjtsjina en er aan het eind van de repetitieperiode wel driehonderd mensen betrokken waren, van management tot technici. Zo veel mensen zijn in een theater aan het werk voor het maken van opera. Dat wil ik graag laten zien.”

Hieronder de eerste video:

Thomas Elwin is opgeleid aan de Royal Academy of Music in Londen en lang daarvoor begonnen als jongenssopraan in het koor van St. Paul’s Cathedral. Zijn helden zijn de grote tenoren. Op de vraag welke droomgasten er op zijn lijst staan, noemt hij namen als Plácido Domingo en Jonas Kaufmann. “En Fritz Wunderlich, maar dat is helaas niet meer mogelijk.”

Sinds december heeft Elwin flink vooruitgewerkt en een serie video’s voorbereid. “Ik heb gekeken naar andere kanalen op YouTube en gezien dat het belangrijk is dat je voor de eerste periode hoogwaardige content hebt. Die is er en die komt nu snel online. Later denk ik aan één of twee video’s per week.”

Er is al het nodige te beleven op Opera Show. Afgelopen weekend kwam een interview online met James Clutton, directeur van Opera Holland Park. In de eerste weken plaatste Elwin interviews met zangers als Nadine Benjamin en Brindley Sherratt. Met sopraan Soraya Mafi maakte hij een videoverslag van een dag in het London Coliseum, vanaf het moment dat ze het theater binnengaat tot letterlijk de laatste seconden voor haar opkomst in de coulissen. Hij wil nog wel voor Place de l’Opera een paar namen onthullen: “Een gesprek met regisseur John Copley is al opgenomen en een afspraak met mezzosopraan Sara Connolly is vrijwel rond.”

Thomas Elwin heeft naast zijn videowerk een zangcarrière, en dat biedt ook mogelijkheden. “Eén van de items die in de komende tijd wil maken krijgt de titel From Shelf to Stage. Daarin ga ik het hele proces laten zien, vanaf de eerste stappen tot de voorstelling in het theater. Ik hoop mijn muzikale werk te blijven combineren met het werken voor Opera Show.” Hij wil zijn kijkers boeien met zijn video’s, maar ook op zanggebied is zijn ambitie groot: “Mijn doel blijft: Mozart zingen bij de Metropolitan Opera.”

Opera Show is te vinden op YouTube. Meer informatie over Thomas Elwin vindt u op zijn persoonlijke website.

Vorig artikel

Een openbaring: Veneziano's Johannes

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Wiard, Waut en Samantha

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.