AchtergrondBinnenkortBuitenlandHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: Wiard, Waut en Samantha

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 134.

Wiard zingt Wainwright
Zanger/componist Rufus Wainwright componeert ook opera’s. Zijn nieuwe, over de Romeinse keizer Hadrianus, gaat dit najaar in première. In Augsburg beleeft zijn vorige opera Prima Donna zijn Duitse première. De Nederlandse bariton Wiard Witholt zingt de rol van Philippe.

https://twitter.com/rufuswainwright/status/978341306887016454

Un ballo goed gestart
Operaregisseur Stephen Barlow ging kijken bij de première van Un ballo in maschera door zijn collega Waut Koeken. Vanaf mei ook in Nederland bij Opera Zuid te zien.

Fatboy in het Coliseum
Tenor Allan Clayton vertelt over zijn ervaringen bij de English National Opera met producties als Castor et Pollux en Die Zauberflöte.

Entre elle et lui
Eind deze week staat zangeres Natalie Dessay op het podium van het Théâtre des Champs-Élysées met componist/zanger Michel Legrand.

Beieren in de big Apple
De Bayerische Staatsoper vliegt deze week naar New York. Het huis geeft een optreden in Carnegie Hall met een concertante uitvoering van Der Rosenkavalier, met onder anderen Adrianne Pieczonka en Angela Brower.

Lieder met Thomas
Het jaarlijkse festival Leeds Lieder staat dit jaar in het teken van Claude Debussy, wiens honderdste sterfdag afgelopen zondag herdacht werd. Wie even op het affiche kijkt, ontdekt een bekende Nederlandse naam.

Zingende schrijver
Van “de ondergrens van een amateurkoor” naar zingen met topcollega’s voor een wereldberoemde dirigent: Merlijn Kerkhof ging embedded bij Mahler 8 in De Doelen.

Opera Cup gedoopt
Mezzosopraan Samantha Hankey won afgelopen weekend de allereerste Glyndebourne Opera Cup. Hier is een korte impressie van de finale en de winnaars.

Iestyn met weer die i
In Carnegie Hall weten ze hoe ze met de gevoeligheden van de sterren moeten omgaan.

Zure Turnage
Een bekende truc als je je gelijk wilt halen: psychologiseren. Mark-Anthony Turnage beheerst het kunstje ook.

Juan Diego herdenkt Abreu
“Zonder uw inspiratie was het niet mogelijk geweest om het leven van duizenden kinderen en gezinnen te veranderen dankzij muziek”, zegt tenor Juan Diego Flórez bij het overlijden van El Sistema-oprichter José Abreu.

Naakt op een paard
Een discussie over naakt, schande en censuur.

Even thuis
Met zijn rol als Rodrigo in Don Carlos was Stéphane Degout terug op het podium in zijn woonplaats Lyon. Hij zong er de laatste veertien jaar slechts drie concerten. De pret is alweer over; inmiddels repeteert de bariton in Londen voor de nieuwe opera van George Benjamin.

Opera ontdekt
Chris Addison leerde opera kennen in de kroeg, toen een bezoekster die zei opera te studeren werd uitgedaagd om dat te bewijzen (het lot van veel klassieke zangers). De kroeg reageerde enthousiast, zelfs “crazy”. Hoe crazy: X Factor final audience the-guy-whose-gran-died-just-won crazy.

Vorig artikel

Britse tenor begint Opera Show op YouTube

Volgend artikel

Duo Bilitis presenteert Debussy-cd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.