Buitenlands nieuwsNieuws

Visser en Mijnssen regisseren in Zürich

Nederlands regietalent speelt in seizoen 2018/2019 een voorname rol bij het Opernhaus Zürich. Floris Visser leidt een grotendeels Nederlands artistiek team in een nieuwe productie van Massenets Manon, Jetske Mijnssen ensceneert Hippolyte et Aricie van Rameau.

Jetske Mijnssen ensceneerde in februari Idomeneo in Zürich en keert komend seizoen terug voor Hippolyte et Aricie. (© Marco Borggreve)

Het Opernhaus Zürich presenteerde onlangs zijn plannen voor komend seizoen. Het huis brengt elf nieuwe operaproducties, met tussendoor nog eens vijftien reprises. Er is ruim aandacht voor Mozart en Verdi (elk vier producties), evenals voor het belcantorepertoire van Rossini, Donizetti en Bellini.

De lijst nieuwe producties loopt qua periode van de eerste helft van de achttiende eeuw (Hippolyte et Aricie van Rameau) tot de jaren tachtig van de vorige eeuw (Sweeney Todd van Sondheim), met daartussen titels als Così fan tutte, La finta giardiniera, La sonnambula, Il turco in Italia, Il barbiere di Siviglia en Die Gezeichneten. Op de ‘Studiobühne’ is volledig nieuw werk te horen: daar gaat op 28 juni 2019 het muziektheater Last Call van Michael Pelzel in wereldpremière.

Voor de ensceneringen tekenen beroemde regisseurs als Barrie Kosky, Robert Carsen, Andreas Homoki en Tatjana Gürbaca. In dat rijtje ook de vooral internationaal opererende Jetske Mijnssen en de in Nederland welbekende Floris Visser, onder meer artistiek directeur van Opera Trionfo.

Floris Visser debuteert in Zürich. (© Allard Willemse)

Floris Vissers nieuwe productie van Manon gaat op 7 april 2019 in première. De regisseur werkt samen met onder anderen Dieuweke van Reij (decor en kostuums), Alex Brok (licht) en Pim Veulings (choreografie). Marco Armiliato heeft de muzikale leiding. De hoofdrollen worden vertolkt door Elsa Dreisig (Manon), Piotr Beczala (Des Grieux) en Yuriy Yurchuk (Lescaut).

Jetske Mijnssens nieuwe lezing van Hippolyte et Aricie volgt kort op Manon, met op 19 mei 2019 de première. Mijnssen werkt met Emmanuelle Haim als muzikale partner. In de cast zijn onder anderen Mélissa Petit, Cyrille Dubois, Stéphanie D’Oustrac en Jean-François Lapointe te horen.

Naast de operaprogrammering zijn er in Zürich drie balletpremières, negen concerten van de Philharmonia Zürich en het Orchestra La Scintilla en negen liedrecitals te beleven. Cecilia Bartoli krijgt komend seizoen bijzondere aandacht vanwege haar dertigjarige jubileum bij het operahuis.

Zie voor alle details van de programmering de website van het Opernhaus Zürich.

Vorig artikel

Seizoen Opera Vlaanderen 2018/2019

Volgend artikel

Prohaska geeft verbluffend oorlogsrecital

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.