Buitenlands nieuwsNieuws

De Munt krijgt minder subsidie

De Munt heeft het niet getroffen met een nieuw subsidieakkoord voor de komende vijf jaar. De overheidssteun gaat weliswaar van 25,6 naar 33,6 miljoen, maar volgens de directeur van het Brusselse operahuis komt dat erop neer dat zijn huis het jaarlijks met een miljoen euro minder moet doen.

De vorige subsidieafspraak met de overheid liep in 2008 af. In verband met de politieke problemen in België liet een nieuwe afspraak op zich wachten. Die kwam net voor de jaarwisseling, bericht De Standaard.

De Munt heeft met het akkoord voor de komende vijf jaar weer subsidie binnengehaald. Het bedrag is ook hoger dan voorheen: niet 25,6 maar 33,6 miljoen euro.

Niettemin vindt Peter De Caluwe – directeur van het operahuis – dat hij in het ‘minst gunstige scenario’ is beland. In de afgelopen jaren zijn de personeelslasten zodanig gegroeid, dat de subsidie harder mee had moeten groeien, vindt De Caluwe.

,,Als je weet dat er intussen 25 miljoen euro naar personeel gaat, en 6 miljoen naar de exploitatie van het huis, dan schieten er van de 33 miljoen euro subsidies nog exact twee miljoen euro over voor de artistieke werking”, zei hij tegen De Standaard. ,,Inkomsten uit tickets, coproducties, sponsoring en mecenaat moeten dat compenseren. Daar zijn we ver in gegaan: 2009 was één van de beste jaren ooit voor De Munt.”

Volgens De Caluwe komt het nieuwe beleid erop naar dat het huis het tot 2013 jaarlijks een miljoen euro minder kan uitgeven. Maar het operapubliek zal daar weinig van merken. ,,We houden evenveel opera’s op de affiche, maar er komen minder thematische projecten en minder kruisbestuivingen met andere Brusselse huizen.”

Vorig artikel

Luikse opera gaat producties uitzenden

Volgend artikel

Furlanetto geeft af op regietheater

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.