Buitenlands nieuwsNieuws

Gatti’s hart sputtert tegen in Rome

Net begonnen als chef-dirigent van het Teatro dell’Opera di Roma moest Daniele Gatti de derde voorstelling van seizoensopener Rigoletto afzeggen. In de nacht van 4 op 5 december, na het dirigeren van Verdi’s opera, kreeg hij te maken met een hartritmestoornis, zo deelde de website van het operahuis mee. Na enkele dagen rust stond Gatti afgelopen zondag weer in de orkestbak.

Daniele Gatti. (© Marco Borggreve)

Daniele Gatti kreeg afgelopen zomer te maken met beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Het bestuur van Koninklijk Concertgebouworkest besloot tot de onmiddellijke opzegging van zijn contract als chef-dirigent, wat een schok veroorzaakte in de muzikale wereld. Het leidde echter niet tot wereldwijde uitsluiting. Daniele Gatti werkte gewoon zijn contracten met andere orkesten en opera-instellingen af.

Het Romeinse operahuis zat al enige tijd zonder chef. Er waren jaren geleden al contacten met Gatti gelegd door intendant Carlo Fuortes, maar Gatti wilde zich toen niet binden vanwege zijn drukke werkzaamheden, onder meer in Amsterdam, waar hij in 2016 als chef aantrad. Nu zijn agenda wat die baan betreft leeg viel, kon Rome zijn slag slaan.

Gatti was al twee seizoenen betrokken bij het Romeinse operahuis doordat hij in 2016 en 2017 de seizoensopening leidde met respectievelijk Wagners Tristan und Isolde en Berlioz’ Damnation de Faust. Rigoletto stond al in zijn agenda om het seizoen 2018/19 te openen, maar dat deed hij afgelopen 2 december dus verrassenderwijs als chef.

“Het is voor mij een eer om deze taak op mij te nemen in de hoofdstad van mijn land”, zei Gatti tijdens de persconferentie waar zijn benoeming werd bekendgemaakt door Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, tevens voorzitter van de raad van bestuur van het theater. Over de beschuldigingen noch over zijn vertrek uit Amsterdam werd iets gezegd. “Met zijn komst voltooien wij het plan om de opera van Rome te laten herleven, waar ik sinds mijn aanstelling als intendant vier jaar geleden aan begonnen ben”, aldus Carlo Fuortes. “Ons orkest en ons koor misten een leider van groot formaat om tot een topniveau te kunnen stijgen.”

Gatti neemt drie producties per seizoen voor zijn rekening, als zijn hart tenminste niet tegensputtert. In het voorjaar zal hij aan zijn hart worden geopereerd. Daarom heeft hij de productie van Verdi’s Otello bij de Osterfestspiele in Baden-Baden afgezegd.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Judith, Harry en Barrie

Volgend artikel

Reisopera zet Die tote Stadt op de kaart

De auteur

Franz Straatman

Franz Straatman