AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Judith, Harry en Barrie

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 171.

Dame op de barricaden
Met een blauwe baret op het mezzosopranenhoofd voerde Dame Sarah Connolly afgelopen weekend een verzameling zangers aan in een protest tegen brexit. Haar tekst durven we hier niet uit te schrijven.

Joyce en Yannick
Een droomduo geeft komende zondag een recital op de universiteit van Michigan. Yannick Nézet-Séguin begeleidt mezzosopraan Joyce DiDonato in Winterreise van Schubert.

Harry’s carols
Harry Christophers, dirigent van het ensemble The Sixteen, koos vijf onvergetelijke ‘Christmas carols’.

Ovatie voor Riccardo
Een ander medium telde slechts 14 minuten applaus voor Attila van Verdi onder leiding van Riccardo Chailly, maar het was vermoedelijk ruim over de 10 minuten lawaaiig in de Scala.

Robbie en Olga
Een verrassende combinatie vormen popzanger Robbie Williams en sopraan Olga Peretyatko. U hoort ze als u doorklikt naar de Facebookpagina. Hij komt alleen naar Nederland als de Arena vrij is, zij is in april in Luik te horen in Donizetti’s Anna Bolena.

https://twitter.com/Olgaperetyatko/status/1072078179500744705

Musical meets opera
Stephen Sondheim vindt alweer zijn weg naar de operapodia. In Zürich loopt een serie Sweeney Todd met onder anderen Bryn Terfel. Komend voorjaar speelt de Nederlandse Reisopera A Little Night Music.

Kiri’s beloftes
Sopraan Kiri Te Kanawa, die de laatste jaren een paar maal in Nederland als jurylid van het Internationaal Vocalisten Concours jonge talenten beoordeelde, heeft haar eigen talentenprogramma. Aanstaande vrijdag presenteert ze haar protegees in Londen.

Jake’s kerst
Componist Jake Heggie is klaar in San Francisco, moet nog even langs Londen voor de showcase van het Kiri Te Kanawa-talentenprogramma en kan dan naar huis om de kerstboom op te zetten.

Joyce meets Händel
We zien het graag: zangers in de zaal om collega’s te horen zingen. Joyce ging kijken bij de Messiah in Philadelphia.

Carolyn in De Doelen
Overigens treedt sopraan Carolyn Sampson heus niet alleen in grote Amerikaanse steden op. Afgelopen mei zong ze in Nederland met André Morsch bij het Orkest van de Achttiende Eeuw. De cd die werd opgenomen in De Doelen in Rotterdam is net uit.

https://twitter.com/wendelasmit/status/1071818581606887424

Volhouden
The Guardian onderzocht wat artiesten in zware rollen doen om gezond te blijven. Het advies van heldentenor Stuart Skelton: “I don’t catch public transport! I avoid it like it is, in fact, the plague.”

Morning sun
De serie voorstellingen van A Quiet Place van Opera Zuid eindigde zondag in Maastricht. Maar op Place de l’Opera keert het Jazz Trio voor de kerst nog een keer terug.

Queens in drag
RuPaul’s Drag Race is een populair programma waarin wordt gezocht naar talenten onder de vaak nogal hysterisch aangeklede dragqueens. Noisy Le Grand aka Nicky Spence vroeg anderen naar hun dragnaam. Een jonge collega koos Lucia do Glammermoor.

Barrie spreekt
In een uitgebreid interview zegt regisseur Barrie Kosky: “Opera always works on two levels, on a very visceral emotional level, (…) on the other hand, opera is an incredibly sophisticated art form that’s developed over 500 years.” Hij voorspelt de toekomst van het genre.

Shoppen
Een operahuis met merchandising, dat is niet ongewoon. Zo ook Glyndebourne in Engeland, waar je voor de kerst een minipiano (525 pond) kunt kopen, of een kerstboombal van Der Rosenkavalier (40 pond) of een mok met de toepasselijke tekst la-la-la (15 pond).

Simple man
Countertenor Andrew Watts, die we afgelopen zomer spraken over zijn werk, speelt het merkwaardige popfenomeen Klaus Nomi in Wenen.

Prijzen
Hoewel in de media alle aandacht zal uitgaan naar Kendrick Lamar en Drake, zijn er ook klassieke zangers en musici genomineerd voor een Grammy, de Amerikaanse muziekprijs. Renée Fleming maakt een kans als lid van de cast van Carousel en voor haar Metropolitan Opera-opname van Der Rosenkavalier. In de categorie ‘Best opera recording’ vinden we ‘onze’ Judith van Wanroij, die in Alceste zingt bij dirigent Christophe Rousset en Les talents lyriques. Kansmaker Peter Dijkstra dirigeert het koor van de Bayerische Rundfunk in The Bells van Rachmaninov. In februari worden de prijzen uitgereikt.

Vorig artikel

Energieke Don Pasquale in Brussel

Volgend artikel

Gatti’s hart sputtert tegen in Rome

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.