Home » Nieuws

Mortier kritiseert Parijse operapubliek

Parijs10 januari 2009

door

Gérard Mortier heeft fors uitgehaald naar het gevestigde Parijse operapubliek. De intendant van de Opéra National de Paris, die in 2010 verkast naar het Teatro Real in Madrid, vindt dat zijn operahuis een beter publiek verdient.

Mortier leidt sinds 2004 de Parijse opera en heeft hard gewerkt om nieuw publiek aan te trekken. Die inzet heeft zich zeker uitbetaald. In een interview met Le Monde vertelt Mortier dat de gemiddelde leeftijd van abonnementshouders gedaald is van 56 naar 48 jaar. Daarnaast wist hij in Parijs met succes het moderne Wozzeck van Alban Berg op te voeren.

Maar volgens de Belg blijft het conservatieve publiek ‘een probleem’. In de succesvolle loopbaan van de 65-jarige baron kwam het nooit voor dat er na een voorstelling geschreeuwd werd: ‘Op de brandstapel met Mortier’. Wel in Parijs.

„De Parijse opera heeft niet het publiek dat het eigenlijk verdient”, zegt hij, waarna hij venijnig uiteenzet waar dat aan ligt. „Het is bekend dat de Fransen zich minder voor muziek interesseren dan voor literatuur en kunst. Maar hun grote fout is dat ze denken dat ze overal over mee moeten praten, ook als ze er geen verstand van hebben.”

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.