Binnenkort

Opera in de media: week 31

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 31 (26 juli – 1 augustus 2014) onder meer aandacht voor de Holländer uit Bayreuth, La forza uit München en Fidelio in Verbier.

Video

La forza uit München
Tv-zender Arte zendt ‘live zeitversetzt’ de opera La forza del destino van Verdi uit. Hij begint wat eerder in het theater van de Bayerische Staatsoper in München, maar is vanaf 21.50 uur te zien op Arte. De veelbesproken productie, in een regie van Martin Kušej en onder muzikale leiding van Asher Fisch, werd in december 2013 al opgevoerd en komt nu terug met dezelfde cast: Anja Harteros (Donna Leonora), Jonas Kaufmann (Don Alvaro) en Ludovic Tézier (Don Carlo di Vargas). De uitzending is ook te volgen als internetstream op Arte Concert.
Arte: maandag 28 juli om 21.50 u.

Mariss Jansons (foto: Anne Dokter).
Mariss Jansons (foto: Anne Dokter).

Fink met Mahler 3
Bernarda Fink, nog maar kort geleden in een recensie op Place de l’Opera ietwat frivool getypeerd als een ‘opnamebeest’, is te zien als soliste in de derde symfonie van Mahler. Het Koninklijk Concertgebouworkest voert het werk uit onder leiding van Mariss Jansons. De uitzending van het concert wordt voorafgegaan door de documentaire Bloed, zweet en concerten, die een blik geeft op het werk van dirigent Jansons met het Amsterdamse orkest.
Nederland 2: maandag 28 juli om 22.45 u.

Audio

Scala eert Mortier
Het operaprogramma Scala van de Vlaamse klassieke zender Klara brengt deze zomer een portret van Gerard Mortier in negen opera’s. Negen betekenisvolle opera’s voor de intendant die onlangs overleed komen aan bod in versies die zijn goedkeuring wegdroegen. Vanavond is dat Fidelio van Ludwig van Beethoven in een uitvoering onder leiding van Claudio Abbado tijdens het festival van Luzern in 2010. Jonas Kaufmann is Florestan, Peter Mattei zingt Don Fernando en Falk Struckmann is Don Pizarro
Klara: zaterdag 26 juli om 20.00 u.

Johannes in de zomer
Voor wie gewend is de passiemuziek van Bach in de veertigdagentijd te beluisteren, zal het even wennen zijn. Buiten kan het wel dertig graden worden, maar binnen, in de Royal Albert Hall in Londen, klinkt de Johannes Passion van Bach. Dirigent en Bach-specialist Sir Roger Norrington – hij wordt dit jaar 80 – staat dit jaar tweemaal op het podium tijdens de BBC Proms. In deze passie is James Gilchrist de evangelist en zingt Neal Davies de Christus-partij. Andere solisten zijn Lucy Crowe, Clint van der Linde en Benjamin Hulett. De Zürcher Sing-Akademie en het Zurich Chamber Orchestra staan onder leiding van Maestro Norrington.
BBC Radio 3: zaterdag 26 juli om 20.30 u.

Ian Bostridge (foto: Ben Ealovega).
Ian Bostridge (foto: Ben Ealovega).

Britten en Rimbaud
Op 13 december vorig jaar zong Ian Bostridge in het Zondagmiddagconcert Les Illuminations van Benjamin Britten. Voor de cyclus maakte Britten gebruik van gedichten van de Franse dichter Arthur Rimbaud. De liederen, die in januari 1940 in première gingen, werden door de tenor Bostridge gezongen bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Andris Nelsons.
Radio 4: zondag 27 juli om 14.00 u.

Rosenkavalier in Proms
Het Zomeravondconcert is vanavond verkleed als Opera Live, met een uitzending van Der Rosenkavalier vanuit Londen. De uitvoering van de Glyndebourne-productie werd op 22 juli concertant gebracht in de Londense Royal Albert Hall. Dirigent Robin Ticciati leidde het London Philharmonic Orchestra en een cast met onder anderen Kate Royal, Tara Erraught en Teodora Georghiu.
Radio 4: maandag 28 juli om 20.00 u.

De Twitter-foto van @spconnolly.
De Twitter-foto van @spconnolly.

Wereldpremière Tavener
Sarah Connolly vond het, liet ze op Twitter weten, “cool!” dat ze op 23 juli kleedkamer 2 van de Royal Albert Hall deelde met popzangeres Chrissie Hynde. Die was er voor een legendarisch debuut van de Pet Shop Boys op de BBC Proms. Connolly zong wat eerder die avond, tijdens een apart concert, de wereldpremière van Gnosis. De in november vorig jaar overleden componist John Taverner schreef dat in opdracht van de BBC speciaal voor de mezzo. Ze werd begeleid door het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Jiří Bělohlávek.
Radio 4: woensdag 30 juli om 20.00 u.

Ricarda Merbeth,
Ricarda Merbeth.

Holländer uit Bayreuth
In het Zomeravondconcert wordt een recente opname uitgezonden van de Bayreuther Festspiele. Daar werd op 26 juli Wagners Der fliegende Holländer uitgevoerd. In de hoofdrollen hoort u Kwangchul Youn als Daland, Ricarda Merbeth als Senta en Samuel Youn als Der Holländer. Het orkest van de Bayreuther Festspiele staat onder leiding van Christian Thielemann.
Radio 4: donderdag 31 juli om 20.00 u.

Weektip

Fidelio in Verbier
Ieder jaar verzamelen in het Zwitserse Verbier de beste musici en zangers, het sjiekste publiek en de meest deskundige muziekjournalisten van Europa zich voor het Verbier Festival. Sinds 1994 komt de wereldtop, gemengd met jong talent, naar de Zwitserse Alpen voor een serie concerten. Zaterdag is er in de Salle des Combins een uitvoering van Fidelio van Beethoven. Het Verbier Festival Chamber Orchestra speelt onder leiding van Marc Minkowski, met solisten als Ingela Brimberg, Brandon Jovanovich en Evgeny Nikitin. Die laatste zingt dit najaar bij De Nationale Opera in Lohengrin.

Wie zich goed wil voorbereiden, kan nu al luisteren naar een podcast waarin Minkowski zijn aanpak toelicht. Via een stream is de uitvoering live mee te beleven.
Medici.tv : zaterdag 26 juli om 19.00 u.

Vorig artikel

De agenda van: Lawrence Brownlee

Volgend artikel

Graham Johnson geëerd met Wolf-medaille

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    26 juli 2014 at 00:17

    Voordat u zondag om 14.00 uur afstemt op Radio 4 voor Les Illuminations met Ian Bostridge, kijkt u dan eerst om 13.00 uur naar Nederland 2 voor Les Illuminations met Barbara Hannigan. http://ntrpodium.ntr.nl/page/detail/795363/Uitzending+27+juli%3A+Barbara+Hannigan+in+Les+Illuminations+van+Britten