Buitenlands nieuwsNieuws

Mortier verdiende vier ton aan NY City Opera

Gerard Mortier verdiende 400.000 dollar aan zijn mislukte overstap naar de New York City Opera. Dat bericht persbureau Bloomberg. Mortier zou oorspronkelijk algemeen manager worden bij het operahuis, maar kapte de deal af en vertrok naar Madrid.

Gerard Mortier tekende in 2007 een overeenkomst met de New York City Opera. Hij was op dat moment nog intendant van de Opéra National de Paris en zou in september 2009 de overstap naar New York maken.

Voor de voorbereidingstijd tot zijn overstap kreeg Mortier 65.000 dollar. De ontslagvergoeding werd vastgesteld op 335.000 dollar.

In november 2008 nam Mortier ontslag. Vanwege bezuinigingen bij het operahuis dacht hij zijn visie niet meer ten uitvoer te kunnen brengen. Hij werd in plaats daarvan manager van het Teatro Real in Madrid.

Aangezien het bestuur akkoord ging met het ontslag, kon Mortier aanspraak maken op de 335.000 dollar. Samen met zijn salaris leverde het hem dus 400.000 dollar op.

Bloomberg wijst er in haar bericht op dat de New York City Opera momenteel met ernstige financiële problemen te maken heeft. In seizoen 2008/2009 leed het operahuis een verlies van bijna twintig miljoen dollar.

Vorig artikel

Wake is alleen theatraal krachtig

Volgend artikel

Xynix doopt zich om met knappe Blauwbaard

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.