Buitenlands nieuwsNieuws

VRT: “Opera is hipper dan ooit”

De verhalen over het vergrijzende operapubliek en de toenemende moeite om de theaters gevuld te krijgen, zijn bekend. Maar volgens Flip Feyten van de VRT zijn ze achterhaald. De bezoekersaantallen blijven stijgen en steeds meer jongeren vinden hun weg naar de opera, stelt hij in een opiniestuk.

De Munt in Brussel haalde afgelopen jaar een zaalbezetting van 94 procent. (© Johan Jacobs)

Flip Feyten is VRT-journalist en operaliefhebber. In zijn bijdrage op de website van de VRT zet hij de nodige statistieken op een rij over opera in België. Hij wijst op de bezettingsgraad van 94 procent bij de Munt vorig jaar, de booming business van opera in de bioscoop (sommige ketens houden twee zalen vrij bij vertoningen van populaire titels) en de gemiddelde leeftijd van bezoekers aan Opera Vlaanderen, die in tien jaar daalde van 53 naar 46 jaar.

“Veel media beschouwen het genre als een belegen en achterhaalde niche, maar ze lopen achter de feiten aan”, stelt Feyten. “Deze vierhonderd jaar oude kunstvorm is integendeel springlevend.”

Lees het hele artikel op de website van de VRT.

Vorig artikel

Raoul Steffani: geïnspireerd door Wenen

Volgend artikel

Sopraan Jessye Norman overleden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.