Nieuws

Cité de l’Opera: Teresa, Günther en Charles

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 236.

Plannen
Dat dirigent Yannick Nézet-Séguin in een licht en niet door de industrietrend gedomineerd fabrieksinterieur woont, maakt hem nóg sympathieker. Hij kondigt initiatieven aan van musici van zijn orkest bij de Metropolitan Opera in New York.

Nieuwe planning
De uitreiking van de Opera Awards, die in mei zou plaatsvinden, is verzet naar september.

Liefde en begrip
De Twitter-feed die we voor deze rubriek gebruiken, is zorgvuldig gecoiffeerd en houdt zo veel mogelijk dom gescheld of kletspraat van anoniemen van ons scherm. Voor de zekerheid toch deze oproep.

Markant
Operazangers hebben meningen en die uiten ze soms. Bas Günther Groissböck noemt in een video – het is 12 maart – het afgelasten van de première van Lohengrin in Barcelona ‘treurig en buiten-proportioneel’. Hij baseert zijn mening onder meer op het feit dat hij en zijn familie niemand kennen die ziek is.

Initiatieven
De Nederlandse Bachverening heeft alle optredens voor de komende tijd geannuleerd. De ijzeren traditie van een Matthäus-Passion in Naarden, Aardenburg en andere plaatsen wordt eenmalig doorbroken. Het gezelschap roept op uw kaartje te doneren: ‘We stellen het zeer op prijs als u wilt overwegen het aankoopbedrag van uw kaarten ten goede te laten komen aan de musici en (geheel of gedeeltelijk) af te zien van restitutie.’

Geruchten
U hebt het niet van ons, maar de plannen op dit lijstje zijn veelbelovend.

RIP Wuorinen
Het bericht dat componist Charles Wuorinen is overleden, viel weg in het andere nieuws deze week. Hij werd onder meer bekend door zijn opera Brokeback Mountain. De Nederlandse tenor Mark Omvlee zong in twee producties van het stuk (Aken en Salzburg).

Sopraan trekt zich terug
Sinds maandagavond is het Royal Opera House gesloten. Maatregelen tegen de virusuitbraak lieten in het Verenigd Koninkrijk langer op zich wachten dan in de rest van Europa. Tot de sluiting luidde het advies aan bezoekers in Covent Garden: ‘During your visit, please do ask our staff if you need directions to the nearest bins or to toilets to wash your hands.’ Ook signeersessies waren afgelast.

Berganza 87
De Spaanse mezzo Teresa Berganza werd gisteren 87. Ze speelde in 1979 in Joseph Losey’s verfilming van Don Giovanni de rol van Zerlina. De film is, in een obscure versie, op YouTube te vinden.

#coronacoulance 1
Na dagen van zorg, onzekerheid en toezeggingen in de door freelancers gedomineerde wereld van de kunst, komt er vandaag hopelijk duidelijkheid vanuit het kabinet. Kleinere initiatieven geven nu al het voorbeeld, zoals Oxford Lieder.

#coronacoulance 2
De geplande tournee van Collegium Vocale Gent, met twintig optredens in de komende weken, is geannuleerd. Op de website van het ensemble staat een video van de generale repetitie van de Johannes Passion, die op vrijdag 14 maart werd opgenomen. Tenor Julian Prégardien is de evangelist, bas Krezimir Strazanac zingt de Christuspartij.

Onder de video staat een oproep om te doneren. Het ensemble garandeert ‘dat alle fondsen die op de rekening binnenkomen met deze vermelding naar een eenmalig fonds gaan dat evenredig zal verdeeld worden onder alle musici als een billijke vergoeding voor het geleden verlies en deze onverwachte werkloosheid. Het is voor freelance musici een zware dobber om dit op korte termijn te verwerken.’

#coronacoulance 3
Ook het Festival Oude Muziek vraagt kaartkopers om hun aankoopbedrag te doneren. Alle concerten, waaronder een tournee van Núria Rial, zijn afgelast. Op 18 maart begint de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen, waarin een Charpentier-dag in januari 2021 is opgenomen.

Vorig artikel

Rakotoarivony en Oprisor winnen liedconcours

Volgend artikel

Overleven in de crisis: LEKS

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.