Nieuws

Rakotoarivony en Oprisor winnen liedconcours

Afgelopen weekend vond in Groningen de International Student LiedDuo Competition (ISLDC) plaats. Onder hoogst ongebruikelijke omstandigheden kon het concours doorgang vinden in het Prins Claus Conservatorium. De winnaars van de eerste prijs zijn bariton Michael Rakotoarivony uit Madagaskar en zijn Roemeense duopartner pianiste Teodora Oprisor.

De winnaars van het Groningse liedconcours, met in het midden directeur Hans Eijsackers. (© Ronald Knapp)

Zonder publiek traden de deelnemers aan de wedstrijd voor liedduo’s van musici en zangers die nog studeren – of nét klaar zijn – de afgelopen dagen op. Na overleg werd besloten de competitie volledig af te werken, maar dan zonder publiek. Er was een livestream op Facebook zodat de wedstrijd buiten de zaal gevolgd kon worden.

Artistiek directeur Hans Eijsackers, voor wie het zijn eerste ISLDC was, zegt na afloop: ‘Het is geweldig om te zien dat jonge mensen die nog studeren al op zo’n hoog niveau kunnen presenteren. Dit belooft veel voor de toekomst. Als jury zijn we dan ook apetrots!’ Die jury bestond uit onder anderen zangpedagoge Margreet Honig, bariton Henk Neven en pianiste Anne le Bozec.

Naast de strikt omschreven repertoirekeuzes voor de achttien deelnemende duo’s – zodat perioden, talen en stijlen breed waren vertegenwoordigd in hun optreden – was er het verplichte lied. Lucas Wiegerink componeerde ‘Pueritia et senectus secundum Stultitiam’, op een tekst van Erasmus. De tekst is in het Latijn. Het duo van Charlotte Watzlawik en Lisa Ochsendorf, dat ook de derde prijs won, was volgens de jury het beste in staat het stuk te vertolken.

De eerste prijs was voor bariton Michael Rakotoarivony uit Madagaskar en zijn Roemeense duopartner pianiste Teodora Oprisor. Het duo, dat elkaar heeft ontmoet tijdens hun studie in Londen, viel op door hun doorleefde interpretatie, verzorgde tekstfrasering en bijzondere samenspel als tweetal, vond de jury.

De winnaars van de tweede prijs waren sopraan Vassia Alati uit Griekenland en pianist Yuto Kiguchi uit Japan, die in Wenen studeert. De derde prijs ging naar de Duitse sopraan Charlotte Watzlawik en haar pianiste Lisa Ochsendorf.

Vorig artikel

Metropolitan Opera streamt juwelen uit archief

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Teresa, Günther en Charles

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.