Nieuws

Cité de l’Opera: Ian, Allan en Andrea

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 240.

Gala in Palermo
Net toen we dachten dat alles op het gebied van thuis gemaakte video’s inmiddels was voorbijgekomen, presenteerde het Teatro Massimo in Palermo een heus ‘corona proof Stargala’. Onder anderen Ian Bostridge, Arturo Chacón Cruz en Ruth Iniesta traden op.

Wereldwijd operagala
Nog een galaplan heeft de Metropolitian Opera in New York. Op 25 april zullen veel beroemde Met-namen vanuit huis bijdragen aan een concert dat aandacht vraagt voor het verlies van 60 miljoen dat het New Yorkse operahuis lijdt door de sluiting. Peter Gelb en Yannick Nézet-Séguin presenteren vanuit New York en Montreal. Er zijn optredens van een onafzienbare rij sterren, onder wie Anna Netrebko, Jonas Kaufmann en Renée Fleming.

Lullaby
Ook LA Opera presenteert huisconcerten. Voor de allerkleinsten zingt Erin Morley een slaapliedje.

Zoom brengt je overal
Het programma Zoom wordt in deze tijd veel gebruikt voor online vergaderingen. Het heeft een speciale functie voor video, waarbij je een achtergrond naar keuze kunt gebruiken voor je deelname aan een videovergadering. Carnegie Hall behoort nu voor iedereen tot de mogelijkheden.

Nog mooier dan in een lege concertzaal is deelnemen aan een videomeeting vanuit een heus operadecor.

Tip van de dag
Nog tot vanavond te zien op de website van de Met: Rusalka, met sopraan Renée Fleming in de hoofdrol.

De Ring die voortijdig eindigde
De Lyric Opera had mooie plannen voor april. Drie complete Ring-cycli waren in de laatste jaren voorbereid en moesten op het laatste moment worden afgelast. Directeur Anthony Freud werd geïnterviewd door een radiozender. ‘We kunnen niet voorspellen wanneer en hoe, maar kunst zal belangrijker zijn dan ooit’, zegt de operadirecteur hoopvol.

Zorg over de sector
Steun voor bedrijven lijkt te werken, maar hoe zit het met de cultuursector?

Geen Allan in Amsterdam
We keken uit naar zijn komende optreden, in juni in het Amsterdamse Concertgebouw. Een concertante uitvoering van Hamlet van Brett Dean stond op de agenda. Maar tenor Allan Clayton is thuis en hij wandelt. Met moeite.

Eva 75
Eva Wagner-Pasquier wordt 75 en ter gelegenheid daarvan beschrijft NMZ haar rol in de Wagnernalatenschap. Ook nu blijft ze uit de spotlights en geeft ze geen interviews. ‘Die berühmten, zum Auftakt manchmal pompösen Bayreuther Festspiele hat die ehemalige Co-Chefin vor allem hinter den Kulissen geprägt.’

Peter Sellars en de coronacrisis
‘Let’s actually treasure the sense that we’re right up against what we don’t have, and therefore something new has to be created and imagined and invented and brought forth like a flower, something that is just a seed. That is the miracle. That is why we’re on Earth’, zegt regisseur Peter Sellars tegen de LA Times.

Andrea Bocelli in Milaan
De tv-special van de Italiaanse tenor is nu terug te kijken op YouTube.

Het belang van kunst
Even terug naar een artikel uit de zomer van 2019. Over de bijdrage die de kunsten leveren aan de economie. ‘Met een toegevoegde waarde van 25,5 miljard euro (3,7 procent) aan het bbp is deze sector iets kleiner dan de bouwnijverheid, maar tweemaal zo groot als de landbouw’, zo staat in een rapportage van Kunsten ’92, waar Els van der Plas, algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet, deel uitmaakt van het dagelijks bestuur.

Luchtige afsluiting
De tiktokisering van de humor.

Vorig artikel

Sarah Traubel huldigt de originele Königin

Volgend artikel

Mijn Wagner: Das Rheingold

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.